06-02-2024 10:44:06
Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı

Oturma Odası ve Salon için Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Mobilyaları en uygun şekilde yerleştirmek dekorasyonun önemli aşamalarından biridir. Oturma odası ve salonlar için seçilecek koltukların da alana en uygun şekilde konumlandırılması gerekir. Mekânın ölçüsü bu anlamda koltuk ölçülerini de etkiler. Oturma odası gibi daha ufak odalara yerleştirilecek büyük koltuklar alanı daraltacağı gibi salona konulacak küçük koltuklar mekânın boş gözükmesine neden olur. Bu yüzden de mobilya seçmeden önce konulacak yerin ölçüleri ve şekli önem taşır. Yeni bir koltuk almadan önce bu yazıyı okuyarak ideal koltuk ölçülerini inceleyebilir ve kararınızı verebilirsiniz.

İdeal Koltuk Ölçüleri Nedir?

Koltuk boyutları, kullanıcı için konfor sağlamada önemli bir rol oynar. İdeal koltuk boyutu, onu kullanan kişinin boyu ve ağırlığı ile mobilya türü gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Genel olarak bir koltuk en az 175 ila 235 cm genişliğinde ve 95 cm derinliğinde olmalıdır. Koltuk yükseklikleri ise 73 ile 99 cm arasında idealdir. Ayrıca ideal koltuk ölçüleri belirlenirken kolçaklar da dikkate alınmalıdır.

Koltuk ölçüleri; koltukların ikili, üçlü veya tekli olmasına göre değişiklik gösterir. Koltuk ve orta sehpa, duvar ve TV arasındaki mesafe ile iki koltuk arasında bırakılması gereken boşluğa göre de koltuk ölçüleri arasından en uygun olan seçilmelidir. Örneğin TV ünitesinin yüksekliğine göre koltuğun yüksekliği daha alçak ya da yüksek seçilebilir. Geniş salonlarda daha geniş, oturma odası gibi alanlarda ise daha dar koltuklar incelenmelidir. Oturma alanlarına ferahlık kazandırmak ve rahat bir oturum alanı sağlamak için mobilyalar arasında olması gereken bazı ölçüler vardır. Ölçüler ortalama olduğu gibi seçilen mobilya ve alana göre değişiklik gösterir. Bu ölçüler; orta sehpa ile arasındaki mesafe 45 cm, iki koltuk arasındaki mesafe 105 cm, duvar ile arasındaki mesafe ise 90 cm’dir.

Sonuç olarak konu mükemmel koltuk ölçüsünü bulmak olduğunda herkese uyan tek bir cevap yoktur. Herhangi bir kullanıcı için maksimum konfor sağlamak için mobilya seçerken bireysel vücut ölçülerini de dikkate almak önemlidir

Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı

Koltuk Takımı Ölçüleri

Koltuk takımınızın ölçülerini bilmek, odanıza tam olarak oturması için çok önemlidir. Eviniz için doğru koltuk takımını satın almak söz konusu olduğunda birkaç cm bile büyük bir fark yaratabilir. Koltuk takımı ölçülerini doğru bir şekilde biliyorsanız, yaşam alanınız için mükemmel parçayı kolayca bulabilirsiniz.

Koltuk takımı ölçüleri şekline ve oturma sayısına göre değişkenlik gösterir. Bir ev için doğru koltuk takımı boyutunu bulmak söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Kanepenin sığacağı alanı ölçmek ve aileniz için ne kadar rahat ve işlevsel olacağını düşünmek önemlidir. Hangi boyutta koltuğa ihtiyacınız olduğunu bilmek, geniş oturma kapasitesi sağlarken alanınıza mükemmel şekilde uyan birini seçmenize yardımcı olabilir. Mevcut çeşitli boyutları ve her biriyle ilişkili özellikleri anlamak, yeni bir koltuk takımı için alışveriş yaparken bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.

Berjer Ölçüleri

Bir berjer, kanatlardan kollara uzanan kumaşla çevrili bir tür koltuk modelidir. Tekli koltuk olarak da bilinen berjerler, içinde oturan kişiye ekstra destek ve rahatlık sağlar. Berjerler, herhangi bir odanın dekoruna uyacak çeşitli stil ve boyutlarda bulunabilir ancak hepsinin ortak bir noktası vardır. Bu da diğer sandalye türlerinden daha büyüktür olmalarıdır. Satın alma işlemi yapmadan önce boyutları göz önünde bulundurmak önemlidir. Yüksekliği, genişliği ve derinliği berjerler arasındaki çeşitliliği sağlar. Genişlikte 76-86, yükseklikte 90-100, derinlikte ise 83-90 cm ortalaması bulunur. Odanın büyüklüğü ve içine sığdırmak istediğiniz mobilya türü de dikkate alınmalıdır. Berjer ölçülerini bilmek, ihtiyaçlarınız için doğru seçimi yapmanızı sağlayacaktır.

Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı

L Koltuk Ölçüleri

Köşe koltuk olarak da adlandırılan L koltuk, oturma odanız veya salonunuzdaki oturma rahatlığını en üst düzeye çıkarmanın harika bir yoludur. Rahat ve davetkâr bir atmosfer yaratan L koltuklar ofis ve evlerin vazgeçilmez parçalarından biridir. L koltuklar çeşitli stil ve tasarımlara sahiptir. Bu da onları herhangi bir odaya stil ve kişilik katmak için beğenilir kılar. Fazla yer kaplamadan ekstra oturum alanı sağlayan köşe koltuklar küçük alanlarda bile misafirleri en güzel şekilde ağırlamaya elverişlidir.

Özellikle küçük alanları daha kullanışlı hale getirmek için tasarlanan L koltukların farklı boyutları ve özellikleri mevcuttur. İster geleneksel ister modern tarzda olsun her ihtiyaca cevap veren L koltukların ortalama genişlik ölçüleri 250 ila 350 cm arasında değişir. Bazı köşe koltuk takımlarında her parça birbirinden ayrıdır. Bu sayede alanınıza göre istediğiniz parçayı satın alarak köşe takımı haline getirebilirsiniz. Oturma odasında daha küçük bir L koltuk modeli oluşturabilirken salonlarda ara sehpası ve pufu bulunan daha uzun tasarımlar tercih edilebilir. Farklı parçaları bir araya getirerek mekânlarınızda konforu üst düzeye çıkarırken dekorasyonunuza da etkili dokunuşları yapmanız mümkündür.

Yataklı Koltuk Ölçüleri

Çok yönlü mobilyalar arasında bulunan yataklı koltuklar, herhangi bir ev için vazgeçilmez bir mobilya parçasıdır. Çekyat olarak da bilinen yataklı koltuklar, gündüzleri rahat bir oturma alanı sağlar ve geceleri kolayca yatağa dönüştürülebilir. Bu da onları küçük alanlar için veya ara sıra geceleyen misafirleriniz olduğunda mükemmel hale getirir. Yataklı koltuklar hızlıca yatağa dönüştürülme özelliği ile ev sahiplerine pratiklik kazandırırken misafirlere de büyük konfor sunar.

Farklı stillerde üretilen yataklı koltukların alternatifli ölçüleri bulunur. 200 cm genişliğe, 80 cm yüksekliğe ve 90 cm derinliğe sahip yataklı koltukların ölçüleri ortalamadır. İkili ve üçlü koltuklarda mevcut olan bu özellik farklı şekillerde ortaya çıkar. Sırt kısım arkaya doğru ters çevrilebildiği gibi komple de açılabilir. Siz de sadece misafirleriniz için değil kendinizin konforunu düşünüyor ve oturma alanlarınızda üst düzey bir konfor arıyorsanız yataklı koltuk modellerini inceleyebilirsiniz. Diğer mobilya ölçülerini göz önüne alarak oturma odası veya salonlarınıza en uygun modeli kolayca bulabilirsiniz.

Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı Koltuk Ölçüleri Nasıl Olmalı

Mekanizmalı Koltuk Takımı Ölçüleri

Mekanizmalı koltuk takımları da yatak olabilen modellerden arasındadır. Hareketli sırt kısmında yer alan mekanizma sayesinde arkaya doğru gitmesi ile koltuk derinliği genişleyerek kullanıcıya büyük bir konfor alanı yaratır. Bu genişlik sayesinde TV izlerken ayaklarınızı uzatabilir ve vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Ortalama 100 cm derinliğine ulaşan koltuk misafirleriniz için de rahat bir uyku alanı sunar. Farklı kumaşlarla birçok tarza uyum sağlayan mekanizmalı koltuk takımları, oturma odası ve salonlarınızın modern mobilyaları arasında göze çarpacak tasarımlarla karşınıza çıkar. Bir koltuktan beklediğinizin daha fazlasını sunan bu ürünler ile mekânlarınızı yenileyerek şıklığı evinize taşıyabilirsiniz.

Koltuk oturma yüksekliği kaç cm olmalı?

Koltuk oturma yüksekliği 45 ila 58 cm aralığındadır. Bu ölçü genel bir boy ortalamasına göre hesaplanır. Ancak TV hizasında olmak ya da farklı bir hava kazandırmak için daha alçak koltuk modelleri de tasarlanır. Dekorasyonunuza göre yerden yüksek koltukları tercih edebileceğiniz gibi yere yakın koltukları da beğenebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.