06-02-2024 13:11:27
Klasik Oturma Odası Dekorasyonu

Klasik Oturma Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Oturma odaları evlerin en hareketli ve hayat dolu yaşam alanlarıdır. Misafir ağırlanan, ailece toplanıp vakit geçirilen, TV izlenen ya da sadece keyifli sohbetler edilen oturma odaları, konforlu, rahat ve şık mobilyalar ile donatıldığında gerçek ruhuna kavuşur. İskandinav, retro, minimalist ya da modern tarzda dekore edilebilen oturma odalarına en çok yakışan stillerden de biri de klasik tarzdır.

Mekana gösterişli ve ihtişamlı bir hava katan klasik dekorasyon, her döneme damgasını vuran vazgeçilmezler tarzlar arasında yer alır. Klasik dekorasyona kişilik kazandıran temel unsurlar her dönemde varlığını devam ettirse de detaylar ve zenginleştirici unsurlar zaman içerisinde değişime uğrayarak farklı zevklere ve beğenilere hitap eden seçenekler sunar. Klasik oturma odası trendleri 2023 yılı itibarıyla ne gibi yenilikler barındırıyor ve klasik dekorasyon, oturma odalarına uygulanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Gelin beraber inceleyelim.

2023 Klasik Oturma Odası Trendleri

Klasik oturma odası modelleri her yıl olduğu gibi 2023 yılında da göz alıcı ihtişamı ile evlerin parlayan yıldızı olmakta. Parlak kumaşlar ve canlı renkler 2023 yılı trendlerinde en çok göze çarpan unsurlar. Tek renkten oluşan parlak kumaşlarla kaplanan koltukların sade ama iddialı görünümü, kırlent modelleri kullanılarak zenginleştirilmiş. Kırlentlerde ise koltuk modellerinin sade görünümü ile zıtlık oluşturan çiçek motifleri ve geometrik desenler barındıran kumaşlara ağırlık verilmiş. Püsküller ve ışıltılı taş detaylar ile bezenen parlak kumaşlı yuvarlak kırlent modelleri de koltukların şıklığını artıran parçalar olarak 2023 klasik oturma odası dekorasyonunda yer almış.

Bu yılın klasik dekorasyonunda Chester koltukları bir hayli fazla görmek mümkün. Avangard ve country tarzın vazgeçilmezi olan Chester koltuklar gösterişli ayrıntılar ile birleşerek klasik dekorasyona mükemmel bir uyum sağlamış.

Yuvarlak ve kıvrımlı hatlar da 2023 yılı klasik oturma odası trendleri arasında yer almakta. Özellikle koltukların, sehpaların ve zigonların bacaklarında görülen kıvrımlı hatlar modellere geçmişin zarafetini taşımış. Koltuk arkalıkları ve kolçaklar ile TV ünitelerinin kenarlarında yer alan kıvrımlar ise eskinin el oyması işçiliğini, güncel ve çağdaş bir yorum haline getirerek sunmuş.

Bu yıl yeşil, turkuaz, mor, lacivert ve bordo gibi göz dolduran koyu renklerin ön plana çıktığını görebilmek mümkün. Koyu renklerin yanı sıra daha doğal ve soft bir görünüm vadeden krem, beyaz ve sarının pastel tonları da 2023 klasik oda dekorasyonunda unutulmamış. Gold, lame ve dore gibi ışıltısı ile göz alan metalik renkler de başta aksesuarlar olmak üzere dikkat çekici detayların tümünde kendine yer bulmayı başarmış.

Oturma Odası Dekorasyonu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Herkesin zevkleri farklı olduğu gibi dekorasyondan beklentileri de farklıdır. Ancak söz konusu oturma odaları gibi konforun ve şıklığın eşit oranda ön plana çıktığı mekanları dekore etmek olduğunda birtakım noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle oturma odanıza klasik dekorasyon uygularken bazı önemli hususları göz önünde bulundurmazsanız hem rahatsızlık veren hem de estetikten uzak bir ortam yaratma riski ile karşılaşabilirsiniz.

Başta klasik stil olmak üzere oturma odalarını dekore ederken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • ● Oturma odası dekorasyonunda bir odak noktası belirlemeniz oldukça önemlidir. Oturma odanızın odak noktası TV ünitesi, şömine ya da koltuk takımı olabilir. Odak noktasını belirledikten sonra diğer mobilyaların dizilimini bu odak noktasına göre gerçekleştirmeniz daha düzenli ve derli toplu bir görünüm oluşturmanıza yardım edecektir.
  • ● Oturma odalarının olmazsa olmazlarından koltuk takımlarını seçerken sadece tasarımına değil, işlevselliğini de önem vermeniz gerekir. “Aileniz kaç kişi ya da çok sık misafir ağırlıyor musunuz?” Gibi soruların cevapları doğrultusunda nasıl bir oturma grubu tercih etmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
  • ● Oturma grubunun yerleşiminde ise alışkanlarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz. Ailecek toplanıp beraber TV izlemekten hoşlanıyorsanız koltuklarınızı TV ünitesinin rahatlıkla görülebileceği bir konuma yerleştirmeniz gerekir. Oturma odanızda TV izlemekten çok sohbet etmeyi ve misafir ağırlamayı seviyorsanız koltukların dizilimini karşılıklı gelecek şekilde yapabilirsiniz.
  • ● Oturma odanızdaki özel alanları değerlendirmeyi ihmal etmemelisiniz. Hoş manzaralı pencere önlerini uzun ve geniş koltuklarla kapatarak işlevsiz hale getirmek yerine karşılıklı berjer koltuklar ve ortalarına şık bir sehpa konumlandırarak keyifli bir alan yaratabilirsiniz. Aynı durum şömineler için de geçerlidir. Eğer şömine önüne bu tarz bir yerleşim yapmanız imkansızsa bu alanı, konforlu minder ve yastıklar konumlandırarak sıcak ve samimi bir ortam haline getirebilirsiniz.

Büyük ve Küçük Oturma Odalarını Dekore Etmek

Oturma odaları dekore edilirken dikkat edilmesi gereken en temel unsurlardan biri de mekanın genişliğidir. Mekan genişliği aynı zamanda özgürce dekorasyon yapma konusunda en çok sıkıntı çıkaran konudur. Mekan bazen mobilyalar için yetersiz kalarak, sıkışık bir görünüme yol açarken, bazen de çok büyük gelerek işlevsiz ve boş alanların oluşmasına neden olur.

Küçük bir oturma odanız varsa sayıca fazla ya da boyutları büyük eşyalar kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Özellikle klasik dekorasyon uygularken gösterişli bir hava yaratmak için dar alanlara fazla eşya sığdırmaya çalışmak sıklıkla yapılan bir hatadır. Çok fazla eşya kullanmak yerini oturma odanızı şık ve ışıltılı aksesuarlar ile zenginleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Boyutları küçük olan oturma odanızda göz yorucu ve kalabalık bir görünüm oluşturmamak için alternatif çözümlere yönelebilirsiniz. Eğer orta sehpa mekana sığmıyorsa ama misafir ağırlamaktan ya da vakit geçirirken bir şeyler atıştırmaktan hoşlanıyorsanız kompakt bir tasarıma sahip olan ve fazla yer kaplamayan zigon sehpaları tercih edebilirsiniz.

Küçük oturma odalarında alandan tasarruf etmek için TV ünitesi yerine televizyonu duvara asarak kullanabilirsiniz. Oturma odanıza konsol veya vitrin sığdırmanız mümkün değilse ama ekstra depolama alanına ve dekoratif objelerinizi sergilemek için raflara ihtiyacınız varsa raflı, çekmeceli ya da dolaplı TV ünitelerinin fonksiyonelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu özelliklere sahip olan ve aynı zamanda klasik bir şıklık sunan TV ünitesi arıyorsanız İstikbal Massimo TV Ünitesi modeline göz atabilirsiniz.

Küçük oturma odalarını olduğundan daha geniş ve ferah bir görünüme kavuşturmak için dekorasyonda mutlaka ayna kullanmanızı öneriyoruz. Güneş alan pencere karşısındaki duvara asarak konumlandırabileceğiniz ayna ile mekanda derinlik efekti oluşturarak ferah ve aydınlık bir görünüm yaratabilirsiniz.

Eğer oturma odanız büyük ise şanslısınız! Dekore ederken birkaç ufak detaya dikkat ederek özgürce hareket edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenlerin başında düzenli bir görünüm oluşturmak ve boşluk hissi uyandıran işlevsiz alanlara izin vermemek gelir. Düzenli bir görünüm için bir odak noktası belirleyerek buna göre eşya dizilimi yapmanız gerektiğinden bahsetmiştik.

İşlevsiz alanların oluşmasını engellemek için ise tamamlayıcı mobilyalardan yardım alabilirsiniz. Bu konuda dresuarlar, kitaplıklar ve sehpalar oldukça faydalı olacaktır. Büyük oturma odalarında yan, zigon ve orta sehpa modellerini bir arada kullanmak da mümkündür. Büyük oturma odanız için klasik tarzda bir orta sehpa arayışı içerisindeyseniz İstikbal Pier Orta Sehpa modelini düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

Klasik Oturma Odası Dekorasyonu İçin Renk Seçimi

Klasik oturma odası dekorasyonunda renk seçimi sadece şık bir görünümün değil, aynı zamanda farklı etkilerin oluşturulmasının anahtarıdır. Oturma odasının büyük ya da küçük görünmesi, ferah veya aydınlık bir görünüme sahip olması ve mobilyaların ön plana çıkarılması tamamen renk seçimleri ile alakalıdır.

Klasik dekorasyon denince akla gelen ilk renkler asil bir duruş sergileyen koyu tonlardır. Lacivert, bordo, mor ya da antrasit gibi renkler klasik dekorasyonda sıklıkla kullanılır. Koyu renklerin yanı sıra açık pastel tonlara da klasik dekorasyonda yer verilir. Koyu ya da açık tonları tercih ederken farklı unsurları ve oluşturmak istediğiniz etkiyi göz önünde bulundurmanız gerekir.

Eğer koyu renkli mobilyalarınızı öne çıkararak şıklıklarını sergilemek istiyorsanız duvarlarda tercihinizi daha açık tonlardan yana kullanmalısınız. Aynı durum açık renkli mobilyalar için de geçerlidir. Önemli olan dikkat çekici ve çarpıcı bir görünüm meydana getirmeye yönelik kontrast oluşturmaktır.

Mobilyaların renklerini seçerken oturma odanızın büyüklüğünü de dikkate almanızı öneriyoruz. Eğer küçük bir oturma odasına sahipseniz koyu renkler kullanmaktan olabildiğince kaçının. Koyu renk kullanmanız zaten dar olan oturma odanızın daha da küçük görünmesine neden olacaktır.

Karanlık mekanlar için de koyu renk kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Daha ferah ve aydınlık bir görünüm için mobilya ve duvarlarda açık renklerin farklı farklı tonlarını kullanabilirsiniz.

Klasik Oturma Odası İçin Aksesuar Seçimi

Aksesuarlar klasik oturma odalarının şıklığını tamamlayan vazgeçilmez objelerdir. Oturma odalarına klasik dekorasyon uygulanırken çoğunlukla ışıltılı, büyük, desenli, kabartmalı ve kıvrımlı hatlara sahip olan çokça sayıda aksesuar kullanılır. Ancak bu tarz bir aksesuar kullanımı karmaşık, uyumsuz ve göz yorucu bir görünüm oluşturacağı için kaçınılması gereken bir durumdur.

Her zaman olduğu gibi klasik dekorasyonda da fazla ve gereksiz yere aksesuar kullanımından uzak durmak gerekir. Bunun yerine işlevsel ve dekorasyonun bütünlüğünü tamamlayan uyumlu objelere yer vermek klasik bir şıklığa imza atmak adına oldukça önemlidir.

Klasik tarza sahip oturma gruplarının şıklığını tamamlamak için küçük kırlentleri aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde şıklığın yanı sıra konforlu bir oturma alanı da oluşturabilirsiniz.

Klasik oturma odası dekorasyonuna romantik bir dokunuş gerçekleştirmek için oymalı çerçeveleri ve ferforje kenarlı aynaları kullanabilirsiniz. Kristal vazolar ve vazoların içerisine konumlandırılan taze çiçekler de klasik dekorasyonun vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Duvarları süsleyen tablolar olmadan klasik dekorasyondan söz etmek mümkün değildir. Klasik dekorasyonla uyumlu olarak manzara ya da natürmort tabloları tercih edebilirsiniz. Oryantalist resimleri tercih ederek de klasik oturma odası dekorasyonuna Doğu esintileri taşıyan otantik bir hava kazandırabilirsiniz.

Eğer Doğu esintilerinin dekorasyonda daha fazla hissedilmesini istiyorsanız aksesuar seçimini bu yönde yapabilirsiniz. Çini motifli vazolar ve tabaklar, gümüş taslar, şekerlikler ve gondollar, kandiller ve buhurdanlıklar bu tarz bir klasik dekorasyona çok yakışacaktır. Batı tarzı klasik dekorasyon için ise heykel formunda biblolar, şamdanlar ve mumlar kullanabilirsiniz.

İstikbal 2023 Klasik Oturma Odası Modelleri

Her tarza ve beğeniye uygun mobilya tasarımlarıyla dekorasyonlara şıklık katan İstikbal, klasik oturma odası modelleriyle de stil sahibi evler için gösterişli ve dikkat çekici bir görünüm sunar. İstikbal 2023 Klasik Oturma Odası Modelleri arasında yer alan tekli, çiftli ve üçlü koltuklar ipeksi kumaş dokuları, tasarımlarını zenginleştiren göz alıcı detayları ve ekstra rahatlık sağlayan konforlu yapıları ile dikkat çeker.

İstikbal, 2023 Klasik Oturma Odası koleksiyonunda koltuk modellerinin yanı sıra tamamlayıcı mobilyalar da bulunur. Kullanışlı ve estetik yapılarıyla ön plana çıkan dresuarlar, TV üniteleri, zigon, orta ve yan sehpalar klasik dekorasyonun şıklığını mükemmel bir şekilde tamamlar.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.