12-02-2024 10:24:37
Pencere Önü Dekorasyonu

Pencere Önü Dekorasyonu: Evinize Işık ve Stil Katın

Ev dekorasyonu yapılırken genellikle göz ardı edilen pencere önleri aslında evinizi daha şık gösterebilecek alanlardır. Evlerinizin ışık ve hava almasını sağlayan pencereler, bu işlevlerinin yanı sıra sizin keyif almanız için tasarlanan alanlara dönüşebilirler. Örneğin yağmurlu ya da karlı bir günde sıcak evinizden dışarıyı izlemek gibi keyifli bir aktiviteyi yapmanıza olanak sağlar. Pencere önlerinde kalan alanları zevkinize ve tarzınıza göre dekore ederek evinize şıklık ve stil katmak istiyor ancak bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazımız tam da size göre. Vereceğimiz tasarım ipuçları sayesinde siz de pencere önü dekorasyonuna dair tüm ayrıntıları öğrenebileceksiniz.

Pencere Önü Dekorasyonunda Aydınlatma ve Renk Kullanım

Pencerelerin evimizdeki temel iki görevinden biri evimizin ışık almasını sağlamaktır. Dolayısıyla pencerelerinizin asıl işlevini yitirmemesi için pencere önü dekorasyonu yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şeylerden biri pencere önü aydınlatma ve renk kullanımı olacaktır. Odanıza farklı bir hava katarken aynı zamanda gece saatlerinde aydınlatma sağlamak için pencerenizin iki tarafında ya da üstünde duvak aplikleri kullanabilirsiniz. Pencere önü dekorasyonunda farklı bir aydınlatma önerisi ise perdelerinize asabileceğiniz, pilli ya da elektrikle çalışan led ışıklar olabilir. Odaya biraz daha fazla renk katmak isterseniz ise pencerelerinizin etrafını odanızın diğer duvarlarından farklı bir renge boyamak özgün bir çözüm olacaktır.

Doğal Işıktan Maksimum Faydalanma Yöntemleri

Yapay aydınlatmanın yanı sıra özellikle gündüz saatlerinde doğal ışıktan faydalanmak çok önemlidir. Bu sebeple pencerelerinizin asıl işlevi olan içeriyi aydınlatma işlevini koruyabilmesi için deneyebileceğiniz bazı püf noktalar vardır. Bunlardan ilki çok kalın ya da çok koyu renkli perdeler almamaktır. Perdeleriniz ne kadar açık renkli ve geçirgen kumaşa sahip olursa doğal ışıktan o kadar faydalanabilirsiniz. Diğer bir püf nokta ise dekorasyon için gereğinden fazla obje kullanarak pencere önlerini kapatmamak olacaktır. Eğer pencere önlerinizi çok fazla dekoratif objeyle doldurursanız ne yazık ki gün ışığı odanıza girecek bir alan bulamaz.

Pencere Önü Dekorasyonu Küçük Ev Dekorasyonu

Pencere Önünde Oturma Alanları Oluşturma

Lapa lapa kar yağan bir kış sabahında ya da yağmurlu bir sonbahar akşamında elinize sıcak bir içecek alıp dışarıyı seyretmenin keyfi bambaşka olur. İşte tam da böyle günlerde bu keyfi yaşayabilmek aslında çok kolay. Bunun için yapmanız gereken tek şey ise pencere önü oturma alanı oluşturmak. Pencerelerinizin önüne bir ya da iki adet berjer koyup yanına bir de içeceklerinizi koyabilmek için sehpa ekleyerek işe başlayabilirsiniz. Daha sonra ise koltuğun üzerinde sizin için bekleyen bir battaniye, sehpanın üzerinde çiçek vazosu ya da minik bir abajur gibi dekoratif objelerle bu alanı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Rahat Okuma Köşeleri ve Dinlenme Noktaları

Pencere önlerinde oluşturacağınız alanları oturup içeceğinizi yudumlarken dışarıyı izlemenin yanı sıra kitap okumak için de kullanabilirsiniz. Bunun için sehpanızın üzerine o an okuduğunuz bir kitabı koymanız bile yeterli olacaktır. Daha özel bir alan oluşturmak isterseniz bu alana en yakın duvarda konumlandıracağınız bir kitaplık, kitap okurken ayaklarınızı uzatabileceğiniz bir puf ve eğer varsa okuma gözlüklerinizi koyabileceğiniz dekoratif bir kutu ile kendinize rahat ve şık bir okuma köşesi hazırlayabilirsiniz. Daha farklı okuma köşesi fikirleri için Evde Kitap Okuma Köşesi Fikirleri adlı blog metnimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bitkilerle Pencere Önü Dekorasyonu

Evinizdeki bitkilerin en sevdiği şey güneş ışığıdır. Bu sebeple de bitkileriniz için genellikle en uygun alanlar en çok ışık alan pencerelerin önleridir. Ancak bitkilerinizi pencere önüne rastgele şekilde koyduğunuzda odada uyumsuz bir görüntü oluşturabilirsiniz. Bunun yerine büyük saksılı bitkileri yere, küçük saksılı bitkileri ise raflara ya da bitki standlarına koyabileceğiniz bir dekorasyon şekli tercih edebilirsiniz. Eğer pencereniz duvar içerisinde bir niş oluşturuyorsa çok şanlısınız. Bu alana koyacağınız birkaç saksı ve dekoratif obje ile odanın tüm havasını değiştirebilirsiniz. Böylece bitkileriniz gün ışığı ile güzelce büyürken size de onları keyifle seyretmenin zevki kalacaktır.

Pencere Önü Dekorasyonu Küçük Ev Dekorasyonu

İç Mekan Bitkileri ve Saksı Seçimi

İç mekan bitkileri özellikle soğuk kış aylarında dışarıda yaşayamayan bitkilerdir. Evlerinizi dekore eden ve doğayı evinize taşımanıza olanak sağlayan iç mekan bitkilerinin ise hepsi evin her alanında kullanılamaz. Özellikle pencere önü dekorasyonunda kullanmak için tercih edeceğiniz iç mekan bitkilerinin güneşi seven ve fazla ışıktan etkilenmeyecek türde bitkiler olması gerekmektedir. Bu yüzden daha karanlık ortamlarda daha rahat büyüyen bitkileri pencere önlerinde tercih etmemelisiniz. Pencere önüne uygun bir iç mekan bitkisi seçtikten sonra, evinizin genel dekorasyon tarzına uygun renk ve modellerde saksılar tercih edebilirsiniz. Saksı seçimi yaparken bitkinizin köklerini rahatça büyütebileceği geniş saksılar tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Pencere Önü Perde ve Jaluzi Seçenekleri

Pencereler evlerimizin geçirgen alanlarıdır. Mahremiyet duygusunun en çok yaşandığı ve korunması gereken alanlar ise evlerimiz olduğu için bu geçirgenliği sınırlamamız gerekir. Bu noktada yardımımıza perdeler ve jaluziler koşmaktadır. Onlarca farklı renk ve kumaş arasından perde seçimi yapmak zor gelebilir. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken nokta ise odanızın genel dekorasyon çizgisidir. Spor bir tarzınız varsa tek renk tül perdeler sizin için doğru seçim olabilir. Daha şık ve avangart alanlarda tül perdelerinizi renkli fon perdelerle destekleyebilirsiniz. Eğer kumaş ya da tül sizin için pek de uygun seçenek değilse jaluzi tercih edebilirsiniz. Pencere önü perde seçenekleri arasından evinize ve tarzınıza en uygun olan modeli seçerek, evinizde uyumu sonuna kadar yakalayabilirsiniz. 

Farklı Oda Tipleri için Perde Fikirleri

Evinizin tamamında aynı tip perde kullanmak zorunda değilsiniz. Salonlar evlerinizin misafir ağırlama mekanları olduğu için burada en çok tercih edilen seçenek tül perde ve iki yanına fon perde seçimidir. Kalın kumaştan seçilen fon perdelerinizi koltuk ve halı renklerinizle uyumlu seçerek odanın genelinde bir bütünlük sağlayabilirsiniz. Yatak odası ve çocuk odası gibi alanlar uyku mekanları olduğu için koyu renkli perdeler seçebilirsiniz. Böylece uyku kaliteniz artacaktır. Mutfaklarda ise kolay temizlenebilen, sık sık yıkayabileceğiniz perdeler en kullanışlı seçenekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pencere Önü Depolama ve Düzenleme Çözümleri

Pencere önlerinde kalan alanları kullanmanın en güzel yöntemlerinden biri de depolama alanları oluşturmaktır. Böylece hem dekoratif olarak odaya katkı sağlayabilir hem de fazla eşyalarınızı koyabileceğiniz alanlar yaratabilirsiniz. Bitki standı, kitaplık ya da büfeler bunun için uygun seçeneklerdir. Böylece pencere önü alanlarınızı atıl bir konumdan çıkararak hayatınız ve eviniz için daha kullanışlı hale getirebilir ve bunu yaparken de kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz.

Dekoratif Raflar ve Saklama Üniteleri

Pencere önlerinde kalan alanları kullanmanın en güzel yöntemlerinden biri de depolama alanları oluşturmaktır. Böylece hem dekoratif olarak odaya katkı sağlayabilir hem de fazla eşyalarınızı koyabileceğiniz alanlar yaratabilirsiniz. Bitki standı, kitaplık ya da büfeler bunun için uygun seçeneklerdir. Böylece pencere önü alanlarınızı atıl bir konumdan çıkararak hayatınız ve eviniz için daha kullanışlı hale getirebilir ve bunu yaparken de kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz.

Dekoratif Raflar ve Saklama Üniteleri

Pencere önünde dekoratif raflar kullanmanın temel iki yöntemi vardır. Bunlardan ilki pencerenizin bir ya da iki tarafına raflar yerleştirmektir. Duvara monte edeceğiniz açık raf sistemi üzerine biblo, minik abajur ya da vazo gibi dekoratif objeler yerleştirebilir ya da ailenizle geçirdiğiniz güzel anıların fotoğraflarını çerçeveletip sergileyebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise pencere altları için alçak dolap ya da kitaplıklar kullanmaktır. Burada kullanacağınız kitaplıklar ile alanı okuma köşesine dönüştürebilirsiniz. Ayrıca eğer bir koleksiyon sahibiyseniz cam kapaklı bir vitrin ile bu koleksiyonunuzu sergilerken bir taraftan da pencere önlerinizi sıra dışı bir şekilde dekore etme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.