06-02-2024 11:53:00
Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Gider

Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Giderilir? Yeni Mobilya Neden Kokar?

Ortamların iç mekan dekorasyonu için çeşitli mobilyalar kullanılır. Mobilyalar, farklı kullanım amaçları doğrultusunda edinilerek fonksiyonlarından yararlanılır. Aynı zamanda estetik görüntüleri sayesinde dekorasyonu zenginleştiren yapıdadırlar. Alanların görüntüsünü güzelleştirmek ve bir yandan da işlevsel olan bu ürünler satın alınır ve uygun yerlere yerleştirilir. Yaşam alanlarına alınan yeni mobilyalar, ilk açıldığı vakit etrafa koku yayar. Yeni üretim ürünü olan mobilyalar, en basit tabiriyle taze olduğu için kokar. Mobilyaların üretim aşamalarında kullanılan çeşitli materyaller, yeni mobilyaların yaydığı kokunun sebebi olabilir. Ahşap maddeden imal edilen mobilyalara doğal ahşabın kokusu siner. Sunta ve ağaç bu mobilyalardan en sık alınan koku çeşitleri arasındadır. Bu koku bazı insanlar için rahatsız edici olmazken bazıları içinse kurtulunması gereken bir durum olarak gün yüzüne çıkar.

Mobilyaların imalatında onlara daha estetik görünümler kazandırmak ve daha kullanışlı hale getirmek amacıyla vernik ve boyalardan yardım alınır. Bu tür maddelerin kokuları mobilyaların üzerine yapışır. Aynı zamanda mobilya parçalarının birleştirilmesi için faydalanılan yapıştırıcılar da üzerlerinde koku taşır. Üretim aşamasında kullanılan çeşitli kimyasallar, yeni mobilyaların koku taşımasında diğer etkenler arasında yer alır. Bazı mobilyalarda vernik veya cila gibi uygulamalar yapılmasa da etrafa koku yayar. Ancak bu durumun sebebi, verniksiz ve cilasız mobilyaların sahip olduğu nem ve toz oranının yüksek düzeyde olmasıdır. Bu gibi durumlarda da mobilyalar etrafına rahatsız edici türden bir koku yayabilir.

Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Giderilir?

Yeni mobilya kokusu kimi için çözüm bulunması gereken oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kokunun ortamdan giderilmesi için bazı karışımlar hazırlanabilir. Koku giderici hazırlayarak yeni mobilya kokusundan kurtulmak mümkündür. Kokunun kaynağı, imalatında ahşap ya da sunta gibi materyaller kullanılması olabilir. Eğer öyle ise bu mobilyalarda bulunan koruyucu maddelerden kaynaklanan bir koku durumu olabilir ve kokunun giderilmesi için bazı yöntemlere başvurulur. Bu durumdan kurtulmak için mobilyanın yerleştirildiği alan bir süre havalandırılabilir. Koku gidene kadar mobilyaların bulunduğu ortam birkaç saat havalandırılır ve bu uygulama birkaç gün devam ettirilir. Yeni mobilya kokusunu gidermek için başvurulan bir diğer yöntem beyaz sirke ve su karışımıdır. Su ve beyaz sirke eşit oranlarda eklenerek bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisine daldırılan bir bez ile yeni mobilyaların yüzeyi silinir. Silme uygulaması ahşap ya da kumaş üzerine yapılabilir. Karışım sprey formlu bir şişeye konularak yeni mobilya yüzeylerine püskürtülerek de uygulanabilir. Sonrasında mobilyayı bir bez ile kurulamak unutulmamalıdır.

Yeni mobilyaların kokusunu önlemek için kullanılan bir diğer yöntem karbonattan yardım almaktır. Karbonat formülü dolayısıyla sahip olduğu alkalik özelliği ile temasa geçtiği alanda kötü kokunun oluşmasına öncülük eden asidik ile reaksiyona girer ve yapısı içerisine kokuyu hapseder. Kokuya sebebiyet veren ahşap mobilyalara bir miktar karbonat serpilebilir ve gece boyu mobilyalarla temas halinde bekletilir. Ancak yeteri kadar temastan sonra karbonat mobilya üzerinden tamamıyla uzaklaştırılmalıdır. Koku giderici olarak kullanılan bir diğer madde ise mumlardır. Mumlar koku giderme konusunda hemen akla gelen yöntemler arasında bulunur. Birçok farklı alandaki kokunun giderilmesi amacı ile kullanılabilen mumlar aynı zamanda yeni alınan mobilyaların oluşturduğu kokudan ortamı kurtarma görevini de üstlenebilir. İçerisinde aromatik kokular taşıyan mumlar, yeni mobilya kokusunu gidermesinin yanında yaydığı güzel kokularla alanın ambiyansını değiştirir. Aromatik mumlar aynı zamanda estetik görüntülere sahip ürünlerdir. Yeni mobilyaların bulunduğu alana, dekorasyona uyumlu modellerdeki aromatik mumlar yerleştirilerek bir yandan koku giderilirken bir yandan da ortamın dekorasyonu zenginleştirilebilir. Birkaç adet mum mobilyaların olduğu alanda yakılarak bir süre beklenebilir.

Yeni mobilya kokusunun diğer bir çaresi, çeşitli maddelerin su karışımlarının koku olan odaya yerleştirilmesidir. Amonyak yapısı gereği koku giderme konusunda oldukça etkili bir maddedir. Amonyak ile su karışımı hazırlanarak bir kaba aktarabilir ve ortamda uygun bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Kokuyu yok etmek için kullanılan bir diğer karışım deterjanlı sudur. Bir kap içerisine eklenen suya bir miktar deterjan konulur. Deterjan yoğun bir kimyasal olduğu için yeni mobilya kokusundan kurtulmak için başvurulan yöntemler arasında yerini alır. Deterjanlı su, yeni mobilya kokusu gidermede oldukça etkilidir.

Özellikle astım ve benzeri solunum yolu hastalıklarına sahip bireyler, yeni mobilya konusunda daha dikkatli olmalıdır. Yeni mobilyaların taşıyabildiği kimyasal kokular, hassas bünyeye sahip insanlar açısından olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu sebeple yeni alınacak mobilyaların kimyasal içermemesi ve doğal maddelerden imal edilmiş olmasına önem verilebilir. Bunun dışında kimyasal oranı az olan mobilyalara yönelmek sağlıkları adına daha mantıklı bir hamle olur. Bu tür rahatsızlıklar taşıyan kişiler mobilyaları üretim bittikten hemen sonra edinmeyi tercih etmemelidir. Çünkü koku durumu mobilyanın taze üretiminden kaynaklanır. Bu durumda çözüm olarak mobilya hemen imalattan sonra değil de bir süre depoda bekledikten sonra kullanım için mekana alınabilir. Böylece yeni mobilya kokusu yayılımı evde değil, bir müddet başka bir alanda yapmış olur.

Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Gider Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Gider

Yeni Mobilya Kokusu Ne Zaman Gider?

Yeni mobilyalarda bulunan maddeler gaz salınımı sonucu ortaya koku çıkarabilir. Bu koku ortamda rahatsız edici bir hava oluşturur ve bu kokudan kurtulmak adına bazı yöntemlere başvurulur. MDF lam ve suntalam yapılı yeni mobilyaların yaydığı kokunun çok yoğun olmadığı söylenebilir. Fakat lake boyası bulunan mobilyaların koku yayması normal bir durumdur. Üretimi yakın bir zamanda gerçekleşen mobilyaların tazeliği dolayısıyla alana koku yayılır. Bu kokulardan kurtulmak için farklı yollara başvurulur.

Yeni mobilyaların yerleştirildiği alanların kokusu, sürekli olarak havalandırıldığında birkaç gün veya hafta içinde ortadan kaybolur. Kokuyu gidermek için başvurulabilen birçok yöntem vardır. Kaymak, kaynamış süt, bayat ekmek gibi yöntemler kullanılarak bir gece beklenerek dahi çözüme kavuşmak ve rahatsız edici kokudan kurtulmak mümkün olabilir. Aynı zamanda bu kokuları gidermek için bir hafta veya daha fazla beklemek istemeyenler bu süreci hızlandıracak bazı yollara başvurabilir. Yeni mobilyalardaki kokuları gidermek için özel olarak formülize edilen koku giderici spreyler, kokunun sindiği alana uygulanabilir. Bunun dışında tamamen doğal ürünler kullanılarak evde yapımı gerçekleştirilebilen ve kokuyu yok etmeye yardım eden karışımlardan faydalanabilirsiniz. Bu karışımlar sprey formlu şişeler yardımıyla mobilyalara püskürtülebilir ya da mobilya yüzeyleri silinebilir.

Yeni Mobilya Lake Boya Kokusu Nasıl Giderilir?

Üzerinde lake boya uygulaması olan yeni mobilyalarda oluşmuş olan kokunun giderilmesi için oldukça çok yöntem vardır. Kaymak, yeni mobilya kokusunu uzaklaştırmak için faydalanılan etkili yollar arasındadır. Doğal bir içeriğe sahip olan kaymak, koku emme niteliği taşır. Kaymağın koku üzerindeki etkisi sayesinde istenmeyen yeni mobilya kokusundan kurtulmak mümkün olur. Tabaklara aktarılan kaymak, mobilyaların yerleştirilmiş olduğu alana konulur. Yapısal olarak taşıdığı özellikler doğrultusunda kaymak, yeni mobilya kokusunu emerek kısa sürede kokuyu ortadan kaldırdığı hissedilebilir. Lake boyası olan yeni mobilyalardaki kokuların giderilmesi için sütten de faydalanılabilir. Kaynamış süt, derin bir kaba konur ve yeni mobilyaların bulunduğu alanda uygun yerlere yerleştirilir. Kaynamış süt bu konuda hemen etki veren ve istenen sonuca ulaşılmasını kolaylaştıran maddeler arasındadır.

Ekmek, bayatlama sürecine girdiğinde değişime uğrayan organizması ile beraber kokuyu içine çekme gücü de artış gösterir. Yeni mobilya kokusunu giderme amacıyla kullanılabilen baya ekmek, oldukça etkili ve verimli bir yöntemdir. Bayat ekmek bu kokunun kaynağının bulunduğu ortama yerleştirilir ve kısa sürede sonuçlarını göz önüne serer. Bayat ekmek mobilya içerisine yerleştirilebileceği gibi, kanepe ve koltuk altlarına ya da çekmece gibi yerlerin içerisine de konumlandırılabilir. Bayat ekmeklerin yeni mobilya kokusunun olduğu alanda bulunuyor olması yeterlidir.

Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Gider Yeni Mobilya Kokusu Nasıl Gider

Mobilya Kokusu Bebeğe Zarar Verir mi?

Yeni alınan mobilyalardan yayılan kokunun zararlı olup olmadığı merak edilen bir sorudur. Özellikle bebek bulunan bir hanede bu kokunun olumsuz etki oluşturması istenmeyen bir durumdur. Bebek için hazırlanan bir odaya yeni beşik ya da yatak gibi mobilyalar alınır ve yerleştirilir. Ancak bu mobilyalara karar verilmeden önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bebeklerin soluyacağı bir alanda duracak mobilyaların imalat aşamasında boya yerine vernik kullanılmış olmasına öncelik verilebilir. Aynı zamanda eşyanın ahşap ya da masif ahşap gibi doğal ağaç içerikli bir materyalden elde edilmiş olması önemlidir. İçeriğinde farklı kimyasallar bulunan mobilyalar bebek odalarına yerleştirilmemelidir. Üretiminde kimyasal kullanılan mobilyaların yaydığı koku bebeğin solunumuna olumsuz anlamda etki edebilir. Kimyasal içeren mobilyalardansa doğal yapıya sahip mobilyalar tercih edilmeli ve bebek odası için bu tür ürünler edinilmelidir.

Doğal materyallerden elde edilen mobilyalar koku ve içerik açısından bebekler için daha sağlıklıdır. Bu sebeple doğal ağaç içerikli ve az vernikli mobilyalar tercihlerinizde ilk sıralarda yer almalıdır. Yeni alınan mobilyalar bebek odasına hemen yerleştirilmemelidir. Eşyaların kurulumu yapıldıktan sonra odaya taşınmadan önce en az 15 günlük süre boyunca başka bir yerde bekletilmelidir. Yeni yerleştirilen mobilyaların bulunduğu bebek odası, sık sık havalandırılmalı ve içerideki havanın sürekli yenilenmesi sağlanmalıdır.

Yeni Koltuk Kokusu Nasıl Giderilir?

Ev, ofis, kafe ve daha birçok alanda sıkça yararlanılan mobilyalar arasında yer alan koltuklar, ilk alındığında etrafa koku yayabilir. Evin sık vakit geçirilen oturma odası, salon, çocuk odası, yatak odası gibi bölümlerinde koltuklar sıklıkla kullanılır. Her bir ev bölümüne farklı modellerdeki koltuklar yerleştirilebilir. Ancak yeni alınmış koltuklar üzerlerinde bir koku ile birlikte eve gelir. Yalnızca evde değil diğer yaşam alanlarında da satın alınan koltuklar paketinden çıktığı andan itibaren çevreye taze mobilya kokusunu yayabilir. Bu kokular, imalat aşamasında koltukların dekoratiftik özellikleri için üzerlerine uygulanan işlemler sonucu oluşur. Üzerine sürülen lake boya, cila, yapıştırıcı gibi çeşitli maddelerin kokusu olabilir. Boya, cila, vernik gibi uygulamalar koltukların görünüşünün daha estetik hale gelmesini sağlamak için yapılır. Lake boya, cila gibi maddeler yoğun bir kokuya sahip olduğu için koltukların kullanım zamanı geldiğinde bu koku rahatsızlık verici olur. O yüzden kullanmaya başlamadan önce bu kokudan kurtulmak isteyebilirsiniz.

Yeni koltukların üzerlerindeki kokudan kurtulmak için; yeni mobilyaların kokusu gidermek adına sıralanan kaymak, süt, sirke, bayat ekmek, mum gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Diğer mobilyaların kokusunu geçirmek için kullanılan bu yöntemler yeni koltuk kokusunu yok etmek amacı için de geçerlidir. Eğer yeni koltuklardan yayılan koku cila veya boya kokusu değilse, koku kaynağı koltuk kumaşı olabilir. Koltuk kumaşından koku yayılıyorsa koltuktaki yastıklar ve minderler yıkanabilir. Ancak bu yıkama işleminin koltuk yapısına zarar gelmeyecek yöntem ve malzemelerle yapılması gerekir. Eğer koltuğun kokan kısmı süngerleri ise bu ortada problemli bir durum olduğunu gösterir. Bunun sebebi yeni alınan bir koltuktan sünger kokusu yayılmaması gerektiğidir.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.