06-02-2024 13:16:00
uyku pozisyonuna göre yatak seçimi

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi: Hangi Uyku Pozisyonu Daha Sağlıklıdır?

Çoğu zaman uyku basit bir dinlenme hali olarak görülse de aslında insan sağlığı açısından birçok fayda barındırır. Yeterli uyumamak birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Ancak yeterli uyuduğumuzu düşünsek bile sabahları zinde ve dinç bir şekilde yataktan kalkmaktan zorlanabiliriz. Bu sorunun temelinde yatan neden kaliteli ve verimli bir uyku süreci geçirmemek olarak karşımıza çıkar.

Yeterli uyumanın yanı sıra kesintisiz, rahat ve derin bir şekilde uyumak da hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı doğrudan etkileyen önemli faktörlerdir. Uyku kalitesinin düşmesine birçok unsur neden olabilir. Bu unsurların başında ise doğru pozisyonda uyumamak ve doğru yatak tercihi yapmamak gelir.

Çoğu zaman yatak satın alırken uyku pozisyonunu ya da tasarımın vücudumuzun ergonomisine uygun olup olmadığını göz ardı edebiliriz. Veya yanlış bilgilerden dolayı aslında ihtiyaçlarımıza ya da vücudumuza hiç de uygun olmayan hatalı bir tercihte bulunabiliriz. Bu bakımdan uyku pozisyonları hakkında bilgi sahibi olmak, en doğru uyku pozisyonunun hangisi olduğu bilmek ve bu doğrultuda bir yatak tercihi yaparken neleri göz önünde bulundurmak gerektiğinden haberdar olmak elzemdir.

Sizler için hazırladığımız yazıda bu soruları ayrıntılı bir şekilde yanıtladık.

Doğru Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Kabaca bir hesaplama yaptığımızda ömrümüzün yaklaşık 25 yılını uykuda geçirdiğimiz gerçeği ile karşılaşırız. Sağlıklı bir bedene ve zihne sahip olmak için gereken ortalama süre de budur. Ancak ömrümüzün geniş bir dilimini kaplayan uyku söz konusu olduğunda çoğu zaman ihmalkâr davranma eğilimdeyiz. Özellikle kaliteli bir uyku süreci geçirmemizi sağlayan unsurlar hakkında bilgi sahibi olmamak büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar.

Sabahları yataktan kalkmaktan zorlanmanın, gün içerisinde yaşanan enerji düşüklüğünün ve bir türlü geçmek bilmeyen ağrıların nedenini çoğu zaman farklı yerlerde ararız. Oysaki bu sorunların asıl nedeni uyku kalitesinde saklı olabilir. Uyku kalitesini etkileyen birçok unsur bulunur. Uyunan ortamın sıcaklığından yatağın sertliğine kadar farklı unsurların uyku kalitesi üzerinde doğrudan etkisi mevcuttur.

Uyku kalitesini etkileyen önemli unsurlardan biri de uyku pozisyonudur. Aslında uyurken birçok defa uyku pozisyonu değiştirsek de genel olarak belirli bir pozisyonda daha uzun süre kalırız. En çok hangi pozisyonda kalınıyorsa ya da uykuya dalarken hangi pozisyon tercih ediliyorsa bu genel uyku pozisyonumunuzdur diyebiliriz.

Herkesin rahatlama ve gevşeme yöntemleri farklı olduğu gibi haliyle uyku pozisyonları da farklı olur. Kimi yüz üstü uyumaktan hoşlanırken kimi de sırt üstü yatmadan uykuya dalamaz. Ancak söz konusu sabahları güne dinç ve zinde bir şekilde başlamak olduğunda uyku pozisyonlarını keyfimize göre değil, vücudumuzun ihtiyaçlarına göre belirlemek gerekir.

Doğru uyku pozisyonu hakkında yapılan birçok araştırma mevcut. Ancak yapılan araştırmalara bakıldığında ortak bir sonuca varılamadığı da net bir şekilde görülür. Bu nedenle tek bir doğru uyku pozisyonundan bahsetmek mümkün değildir. Bunun yerine sahip olunan fiziksel rahatsızlıkların şiddetini azaltmaya yönelik farklı pozisyonlarda uyumayı deneyebilirsiniz. Aynı durum bazı ağrıların giderilmesi ya da oluşmasının önüne geçilmesi konusunda da geçerlidir.

Uyku pozisyonu çeşitleri nelerdir ve ne gibi durumlarda hangi pozisyonlarda uyumamız gerekir gelin beraber inceleyelim.

Uyku Pozisyonu Çeşitleri

Onlarca farklı uyku pozisyonundan bahsedebilmek mümkündür. Ancak genel olarak belirli pozisyonlar öne çıkar ve araştırmalar da bu doğrultuda yapılır. Buna göre uyku pozisyonu çeşitleri yüz üstü, sırt üstü ve yan yatmak olarak genel bir sınıflandırılmaya tabi tutulur. Bu uyku pozisyonlarının kendi içlerinde çeşitleri de mevcuttur. Örneğin yan yatma için sağa ya da sola yan yatma seçenekleri vardır. Cenin pozisyonu da yan yatma pozisyonu kapsamına girer.

Doğru uyku pozisyonuna karar verebilmek için şikayetçi olunan rahatsızlıkları ve vücudun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerektiğinden bahsetmiştik. Bu doğrultuda her bir uyku pozisyonunu ayrı ayrı değerlendirmek mümkündür.

Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen uyku pozisyonlarının başında sırt üstü yatmak gelir. Omurganın şeklini korumaya yardımcı olan bu pozisyonda özellikle dizlerin altına yastık konulması tavsiye edilir. Böylelikle omurganın doğal şeklini korumak daha mümkün hale gelir.

Ancak sırt üstü yatmanın tavsiye edilmediği durumlar da vardır. Sırt üstü uyumayı tercih etmek mevcut horlama problemini artırabilir. Uyku apnesi sorunu bulunanların da sırt üstü yatmaktan kaçınmaları gerekebilir. Eğer reflü sorununuz varsa ve sırt üstü yattığınızda mideniz boyun kısmınızdan daha yukarıda kalırsa mide asidinin ağza gelmesi sorunuyla da karşılaşabilirsiniz.

En önerilmeyen uyku pozisyonların başında ise yüz üstü yatmak yer alır. Aslında uyku apnesi ya da horlama sorunlarına yönelik faydalı olduğu düşünülen bu pozisyonun zararları yararlarından fazladır. Yüz üstü yattığınızda omurganız desteksiz kalacağı için bel ve sırt ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu pozisyonu alışkanlık haline getirerek uzun süreler boyunca yüz üstü yatmanız durumda ise bel fıtığı gibi daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Omurların arka kısma doğru eğrilmesi olan skolyoz rahatsızlığı da yüz üstü yatma sonucunda oluşabilecek sorunlar arasında yer alır. Kaslarda gerilme, uzuvlarda uyuşma, mide sorunları ve boyun ağrısı da sürekli yüz üstü yatma durumunda karşılaşabileceğiniz rahatsızlıklardandır. Ayrıca yüz üstü yatarken cildiniz sürekli yastıkla ya da yatağın yüzeyiyle temas halinde olacağı için yüz üstü yatmak cildin erken yaşlarda kırışmasına da yol açabilir.

Sıklıkla tercih edilen uyku pozisyonu yan yatmaktır. Sağa ya da sola yatmak şeklinde gerçekleşen bu pozisyon bazıları için uykuya dalmanın tek yoludur. Ancak sağa veya sola yatma pozisyonunun da tercih edilmesi ya da edilmemesi gereken durumlar mevcuttur.

Uzmanlar tarafından birçok durumda yararlı görülen ve sıklıkla tavsiye edilen uyku pozisyonlarından biri de sola yatmaktır. Kan dolaşımının en iyi gerçekleştiği pozisyon olan sola doğru yatmanın reflü, horlama ve uyku felci üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Özellikle sol tarafa yatarken dizlerin hafif bir şekilde karna doğru çekilerek cenin pozisyonun alınması tavsiye edilir. Sırt ağrılarına da iyi gelebilen sol cenin pozisyonunda bacakların arasına yastık konulması omurgayı destekleyerek doğal şeklini korumayı sağlayabilir.

Tüm olumlu yanlarına rağmen sol tarafa yatmak kan akışını hızlandırdığı için kalp rahatsızlığı bulunanlara önerilmez. Sağ tarafa yatmak ise kalp rahatsızlığı yaşayan kişiler için önerilen en ideal pozisyondur. Ancak sağa yatmak reflü sorununuz varsa eğer, sizin için uygun olmayabilir.

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Nasıl Seçilir?

Kaliteli ve verimli uykunun yolu aynı zamanda doğru yatak seçiminden geçer. Yatak seçimi yaparken birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekir. Kilonuz ve boyunuz yatak seçiminde dikkat etmeniz gereken unsurlardan bazılarıdır. Kilo sorununuzun olması omurganızın daha çok desteğe ihtiyacı var demektir. Bu doğrultuda orta ya da sert bir yatak tercihinde bulunmanız sırtınızın ya da belinizin ağrımasının önüne geçebilir.

Aynı zamanda yatakta kullanılan malzemelerin uygunluğu ve kalitesi de büyük önem taşır ve bu yönde seçim yaparken yine vücudun ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, geceleri uyurken terleme sorunu yaşıyorsanız hava akışı sağlayan malzemelerden üretilmiş yatak modelleri ile sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Yatağın kaliteli malzemelerden imal edilmesi ise herhangi bir sorun yaşamadan uzun yıllar boyunca ihtiyacınızı karşılamaya devam edecek bir modele sahip olmak anlamına gelir.

Yatak seçiminde öne çıkan unsurlardan biri de uyku pozisyonudur. Uyku pozisyonunuza uygun bir yatak tercihi yapmamak uyku kalitesini düşüren faktörler arasında yer alır ve sizi sabahları yorgun ve uykusunu alamamış bir şekilde güne başlamak zorunda bırakır. Bu nedenle kas ve kemik ağrıları yaşayarak yaşam kalitenizin fark edilir şekilde düştüğünü hissedebilirsiniz. Zaten uyku kalitesi ve yaşam kalitesi de doğru orantılıdır.

Hangi durumlarda hangi pozisyonda uyumanın tavsiye edildiğinden bahsetmiştik. Ancak her ne kadar durumun farkında olsak bile çoğu zaman alışkanlıklardan vazgeçmek imkansızdır.

Doğru uyku pozisyonunda yatmasanız bile uyku pozisyonunuza göre bir yatak seçerek olası sorunların ve rahatsızlıkların önüne geçmeyi başarabilirsiniz. Alışkanlık haline getirdiğiniz uyku pozisyonunun sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini doğru yatak tercihi yaparak bertaraf edebilirsiniz.

Adım adım gidelim ve hangi pozisyon için hangi yatağı seçmeniz gerekir birlikte görelim.

Yüz Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

Uzmanlar yüz üstü yatmayı çoğunlukla tavsiye etmez. Buna rağmen yüz üstü yatmadan uyuyamıyorsanız uygun bir yatak seçimi yaparak yüz üstü yatmanın sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Yüz üstü yattığınızda omurganız desteksiz kalır. Aynı zamanda karnınız vücut ağırlığınızın altında kalarak ezildiği için yüz üstü yatmak sindirim sorunlarına da yol açabilir.

Tercihinizi çok sert olmayan ve omurgayı destekleyen yatak modellerinden yana kullanarak çeşitli rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Özellikle visco yataklar bu tarz uyku pozisyonu için oldukça uygundur diyebiliriz. Sünger yatak sınıfında yer alan visco yataklar fazla sert olmayan ve aynı zamanda vücudu kavrayarak omurgayı destekleyen yapısı ile dikkat çeker.

Uyku sırasında hareket etmeyi de kolaylaştıran visco yataklar, havadar bir yapıya da sahiptir. Hava sirkülasyonu sağlayan visco elastik malzemeden üretilen visco yataklar geceleri uyku sırasında yaşanan terleme sorununa da çözüm olabilir. Yüz üstü yatıyor ve uyku pozisyonunuzun sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerinden çekiniyorsanız İstikbal Viscofleks Yatak modeli, çekincelerinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Sırt Üstü Yatanlar için Uygun Yataklar

İdeal uyku pozisyonlarından biri olarak sayılan sırt üstü yatma, reflü gibi sakıncalı durumlar haricinde uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilir. Dolayısıyla sırt üstü yatan biriyseniz yatak seçimi yaparken daha özgür davranabilirsiniz. Latex, visco ya da yaylı yataklardan birini tercih ederek kaliteli bir uyku süreci geçirebilirsiniz.

Ancak sırt ağrılarından ya da omurga ağrılarından şikayetçiyseniz orta sertlikte bir yatak sizin için daha uygun olur. Eğer reflü problemi yaşıyor ama sırt üstü yatmaktan vazgeçemiyorsanız daha yumuşak bir yatak seçimi yapmanız bu sorununuza yönelik çözüm sunabilir. Çok sert bir yatak seçmeniz halinde karın bölgeniz boyun bölgenizle eşit seviyede olacağı için mide suyunuzun ağzınıza gelmesi gibi rahatsız edici durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Sırt üstü yatanların yatak seçiminde öne çıkan bir diğer nokta da kilo durumudur. Aşırı kilolardan ya da obeziteden mustaripseniz yumuşak yataklar sizin için uygun olmayabilir. Bu tarz yataklar vücut ağırlığınızın yoğunlaştığı bölgelerin alçakta kalmasına neden olacağı için uyku sırasında doğal omurga şeklinin korunmasını engelleyebilir. Sonuç itibarıyla sırt ve bel ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz.

Bunun yerine vücut ağırlığını yüzeye eşit oranda dağıtan yataklar seçmeniz daha doğru bir karardır. Vücut ağırlığını dağıtan ve omurgayı destekleyen sert bir yatak rahat bir uyku süreci geçirerek ağrısız bir şekilde uyanmanıza yardımcı olabilir.

Fazla kilolardan değil de kilo alamamaktan şikayetçiyseniz tam tersi bir seçeneğe yönelmeniz gerekir. Aşırı zayıf olanların fazla sert yataklarda uyumaları da tıpkı kilolu kişilerin yumuşak yataklarda uyumalarıyla aynı etkiyi yaratır. Zayıf bir vücut yapısına sahipseniz sert bir yatakta sırt üstü uyurken omurganızın doğal şeklini koruması zorlaşır ve bu durum da omurga sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla yumuşak bir yatak tercihi yapmanız en idealidir. İstikbal Active Life Gold Yatak modeli yumuşak ve konforlu yatak arayışınıza yanıt oluşturabilir.

Yan Yatanlar için Uygun Yataklar

Eğer yan yatmaktan hoşlanıyor ve bu pozisyonu alışkanlık haline getirdiyseniz şanslısınız. Yan yatmak, uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen yatış pozisyonları arasında yer alır. Özellikle sol tarafa doğru yan yatmak uyku sırasında kan akışının en iyi gerçekleştiği pozisyon olarak kabul görür. Horlama, uyku apnesi, reflü, bel ve sırt ağrılarına yönelik de oldukça faydalı olduğu düşünülen bu pozisyonun sadece kalp rahatsızlığı bulunanlar için sakıncaları vardır. Ancak çok dert etmeye gerek yok! Kalbinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız sol değil, sağ tarafınıza yatmanız yeterlidir.

Yan yatanların yatak ve vücut arasında kalan boşlukları dolduran bir tercih yapmaları omurga sağlıklarını korumaları açısından oldukça önemlidir. Aksi halde bel ve sırt ağrılarına iyi gelebilen yan yatma pozisyonu mevcut sorunların daha da kötüleşmesine yol açabilir. Vücut boşluklarının dolması için vücudu saran bir yatak modeli kullanmak en doğru tercih olur. Özellikle lateks ve visco yataklar bu konuda oldukça başarılır.

Ancak bu demek değildir ki; yan yatmayı sevenler yaylı yatak kullanamaz. Yan yatmak istiyor ama yaylı yatakların konforundan vazgeçmek istemiyorsanız sünger dokusu yoğun ve kalın olan yaylı yatak modellerini tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem omurganızı destekleyen hem de gömülme yapmadan vücut ağırlığını eşit olarak dağıtan ekstra konforlu ve rahat bir yatağa kavuşabilirsiniz.

Bunun yerine vücut ağırlığını yüzeye eşit oranda dağıtan yataklar seçmeniz daha doğru bir karardır. Vücut ağırlığını dağıtan ve omurgayı destekleyen sert bir yatak rahat bir uyku süreci geçirerek ağrısız bir şekilde uyanmanıza yardımcı olabilir.

Yaylı yataklar uyku sırasında rahat hareket etmenize ve ideal uyku pozisyonunu bulmanıza da yardımcı olur. Yan yatıyor ve omurganızı kusursuz bir şekilde destekleyecek bir yatak arıyorsanız yüksek yoğunluklu sünger yapısı ile dikkat çeken İstikbal Stress Free Yatak modeli ihtiyacınızı karşılayabilir.

İstikbal 2023 Ortopedik Yatak Çeşitleri

Uyku pozisyonuna göre yatak tercihi yaparken kalite, konfor ve şıklığı da göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Ürettiği yatak modelleri ile yenilikçi teknolojileri ve göz alıcı tasarımları bir araya getiren İstikbal, 2023 yılı ortopedik yatak çeşitleri ile her ihtiyaca, beklentiye ve zevke uygun birbirinden farklı modeller sunar. Rahatlığın ön plana çıktığı İstikbal 2023 ortopedik yatak çeşitleri ergonomik yapılarıyla standartların üzerinde yüksek konfora ulaşmanızı sağlar.

Kas ve iskelet sistemi başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının çözümüne ve uyku kalitesinin artırılmasına yönelik benzersiz tasarımlar barındıran İstikbal yatak koleksiyonunda farklı sertlik derecelerine sahip olan visco, yaylı ve pedli yatak modelleri de yer alır. Yatakların her biri farklı vücut tipleri için ayrı ayrı konfor ve ergonomi unsurlarını taşır. Böylelikle şikayetçi olduğunuz rahatsızlığa, kilonuza, boyunuza ve konfor beklentinize uygun model seçimi yapmanız oldukça kolaylaşır.

Aynı durum uyku pozisyonunuz için de geçerlidir. İster sırt üstü isterseniz de yüz üstü yatın; İstikbal 2023 ortopedik yatak çeşitleri arasında yatış pozisyonunuza uygun modelleri rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kaliteli malzemelerin bir arada kullanılmasıyla üretilen İstikbal ortopedik yatak çeşitleri hijyen ve sağlamlık konularında beklentilerin üzerinde bir performans sergiler. Estetik tasarımlarıyla da göz dolduran İstikbal ortopedik yatak koleksiyonu yatak odanızın şıklığını da tamamlar.

Önemli Bilgi

Bu yazıdaki bilgiler genel amaçlı olup, sadece internet kaynaklarından elde edilen bilgilerle yazılmıştır. Kişisel sağlık durumunuzla ilgili kesin ve güvenilir bilgiler almak için lütfen bir sağlık profesyoneli veya doktora danışınız. Bu yazı, genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve bireysel durumunuzla ilgili özel tavsiyeler içermemektedir. Sağlık konularında her zaman uzman bir doktordan tavsiye almanız, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmanız için en iyi yoldur.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.