06-02-2024 10:48:33
Lateks ve Visco

Lateks mi Visco mu? Hangi Yatak Sizin İçin Daha Uygun?

Sabahları dinlenmiş ve enerjik bir şekilde güne uyanmak hepimizin en büyük hayalidir. Ancak çoğu zaman uykusuz ve halsiz bir şekilde uyanarak yataktan kalkmakta zorlanırız. Birçok kişinin ortak sorunu olan bu durumun altında genellikle kalitesiz ve verimsiz bir uyku süreci geçirmek yatar. Ömrümüzün neredeyse üçte birini uyuyarak geçirdiğimizi düşünürsek geri kalan zamanda da uykusuzluğun ya da kaliteli uyumamanın yarattığı sorunlarla uğraşmak oldukça sıkıcı bir durumdur.

Bu sorunun üstesinden gelmek için yapılması gerekenler arasında yer alan doğru yatak seçimi, oldukça özen ve dikkat gerektiren bir iştir. Özellikle yatağın üretiminde kullanılan materyallerin neler olduğunu bilmek ve bu doğrultuda vücudumuzun ihtiyaçlarına yönelik bir tercih gerçekleştirmek uyku kalitesini direkt etkileyen faktörlerdir.

Yatak materyali söz konusu olduğunda lateks ve visco genellikle öne çıkar. Yaylı yataklara alternatif olarak üretilen lateks ve visco yataklar, benzer yapılarından dolayı sıklıkla da karıştırılır. Ancak bu iki materyalin benzer olduğu kadar birbirinden oldukça farklı özellikleri de vardır. Dolayısıyla yatak seçimi yaparken en doğru kararı verebilmek için aradaki farkları bilmek büyük önem arz eder.

Sizin için bu farkların neler olduğunu araştırdık. İşte detaylar.

Uyku Ürünlerinde Materyal Seçimi Nedir?

Visco ve lateks yataklara ve özelliklerine geçmeden önce uyku ürünlerinde materyal seçimine değinmekte fayda var. Söz konusu yatak gibi uyku ürünleri olduğunda üretimde kullanılan materyal ürünün özelliklerini belirleyen en temel unsurdur. Yumuşaklık, sertlik, hava geçirgenliği, hijyenik özellikler ve ergonomik unsurlar kullanılan materyal ile doğrudan alakalıdır.

Çoğu zaman yatak seçerken üstün körü olarak yaylı mı süngerli mi olduğuna bakar ve sadece boyutlarını göz önünde bulundurarak bir tercih yaparız. Bazen ise uyku ürününün estetik görünümü ve dekorasyona kattığı şıklığa önem veririz. Ürün imal edilirken kullanılan materyale ve özelliklerine dikkate etmek aklımıza bile gelmez.

Bu durum da uyku ürününden beklediğimiz konfor ve rahatlığı bulamayarak kalitesiz bir uyku süreci geçirmemize yol açar. Dolayısıyla başta yatak olmak üzere tüm uyku ürünlerinin seçiminde öncelik verilmesi gereken asıl konu materyaldir.

Lateks ve Visco Lateks ve Visco

Uyku Ürünlerinde Materyal Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Uyku ürünlerinde materyal seçimi yapmak için ayrıntılı ve kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirmek gerekir. Alışkanlık haline gelen uyku pozisyonundan ağrı ve tutulmalar gibi şikayetlere, sahip olunan alerjilerden uyku sırasında yaşanan vücut ısısı değişikliğine kadar birçok önemli unsuru dikkate almak, materyal seçimi yaparken oldukça önemlidir.

Bunun için kendinize birtakım sorular sorarak sizin için en ideal materyal tercihine ulaşabilirsiniz. Gece uyurken terleme sorunu yaşıyorsanız hava sirkülasyonu sağlayan materyallere öncelik verebilirsiniz. Tam tersi üşüme probleminiz varsa daha sıcak tutan materyalleri tercih edebilirsiniz. Alerji sorununuz varsa hipoalerjenik materyallerden, bel ve sırt ağrılarından muzdaripseniz omurgayı destekleyen materyallerden üretilen uyku ürünlerini seçerek aradığınız rahatlığa kavuşabilirsiniz.

Uyku ürünlerinde kullanılan materyallerin çoğu aynı anda birçok soruna çözüm sunabilir. Ancak bazı durumlarda sizin için öncelikli olan unsuru belirleyerek buna uygun bir tercih yapmanız gerekebilir. Materyal seçimi yaparken sadece beklenti ve ihtiyaçlarınızı belirlemek yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda bu ihtiyaçları karşılayabilen materyalleri ve özelliklerini de bilmeniz gerekir.

Materyal seçiminin önemine değindikten sonra artık asıl konuya geçebilir ve visco mu yoksa lateks yatak mı sizin için daha uygun, materyal özelliklerini öğrenerek ayrıntılı bir şekilde yanıtlayabiliriz.

Visco Yatak Özellikleri

Benzersiz yapısı ile dikkatleri üzerine çeken visco yataklar visco elastik adı verilen materyalden imal edilir. Visco elastik ise 1960’lı yıllarda NASA tarafından uzaya gönderilen astronotları konforlu tutmak üzere geliştirilmiş özel bir materyaldir. Uzayda ve uzaya yolculuk esnasında sürekli sabit durmak zorunda kalan astronotların yaşadığı eklem ve kas ağrılarını gidermek için geliştirilen visco elastik, bu konuda başarılı olunca farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanlarda biri de yataklardır.

Visco yataklar yatınca vücudun şeklini alan özel yapısı ile bilinir. Bu özel yapı sayesinde visco yataklar vücudu çepeçevre sararak omurgayı farklı noktalardan destekler. Üzerindeki baskı kalktığında ise eski formuna geri döner.

Açık hücreli bir yapıya sahip olan visco elastik materyali visco yataklara yüksek hava sirkülasyonu özelliği kazandırır. Visco yatakların aynı zamanda sıcaklığı absorbe ederek yansıtma özelliği de mevcuttur.

Lateks Yatak Özellikleri

Lateks yataklar lateks materyalden üretilir. Tamamen doğal olan lateks materyal Güney Amerika ve Asya ülkelerinde yetişen Hevea Brasiliensis adlı bitkiden elde edilir. Kauçuk ağacı olarak adlandırılan ağacın beyaz renkli öz sütü çeşitli işlemlerden geçirilerek nihai formuna kavuşur ve lateks yataklarda kullanıma hazır hale gelir.

Lateks yataklar da tıpkı visco yataklar gibi vücudun şeklini alma özelliğine sahiptir. Tamamen doğal olan lateks yataklar alerji sorunu olanlar için çözüm sunabilir. Hava sirkülasyonu sağlama özelliğiyle de dikkat çeken lateks yataklar gece uyurken yaşanan terleme problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Lateks ve Visco Lateks ve Visco

Visco ve Lateks Yatak Arasındaki Farklar Neler?

Süngerimsi yapılarından dolayı sıklıkla karıştırılan visco ve lateks yatakları birbirinden ayıran birçok özellik mevcuttur. Bel, boyun ve sırt ağrılarına iyi gelme özelliği ortak olan visco ve lateks yataklar söz konusu vücudu destekleme ve konfor olduğunda birbirinden ayrılır. Lateks yataklar vücudun boşluklarını doldurma özelliğine sahip olmasına rağmen visco yataklar gibi vücudu tam anlamıyla sarmaz.

Visco yatakta uyuduğunuzda ise vücudunuz yatağa gömüldüğü için bulutlar üzerinde uyuyormuş hissi yaşarsınız. Vücudu dört bir yandan saran visco yataklar vücut ağırlığını dengeleyerek ve omurganın doğal şeklinde hizalanmasını sağlayarak ekstra konforlu ve rahat bir uyku süreci geçirmenize yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı visco yataklar ağrıları giderme konusunda lateks yataklara oranla daha etkilidir diyebiliriz.

Hareketi sınırlandırmayan lateks yataklar uyku sırasında sürekli pozisyon değiştirmeye neden olabilir. Visco yataklar ise uyuduğunuz pozisyonu hatırlayarak yatakta sürekli dönmenizin önüne geçerek deliksiz bir uyku yaşamanızı sağlayabilir.

Lateks yataklar visco yataklara oranla daha delikli bir yapıya sahip olduğu için daha havadardır. Ancak visco yataklar hava sirkülasyonu sağlamanın yanı sıra sıcaklığı yansıtma özelliği de barındırdığından yaz ya da kış her mevsim kullanılmaya daha uygundur.

Lateks Yatak Mı? Visco Yatak Mı?

Uyku ürünleri tercihi yaparken göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan bahsetmiştik. Aynı unsurlar lateks ya da visco yatak tercihi yaparken de geçerlidir. Vücudunuzun ihtiyaçlarını ve uyku pozisyonunuzu bilerek tercihinizi, lateks ya da visco yataktan yana kullanmanız gerektiğine kolaylıkla karar verebilirsiniz.

Lateks yataklara oranla birçok konuda daha fazla avantaj sunan visco yataklar ihtiyaç duyduğunuz özellikleri eksiksiz bir şekilde karşılayabilir. Hava sirkülasyonuna imkan tanıması, vücuda mükemmel bir uyum sağlaması, sıcaklığı muhafaza etmesi ve her türlü uyku pozisyonunda kullanılabilmesi ile visco yataklar benzerleri arasından her daim ön plana çıkmayı başarır.

Ancak visco yatak seçerken de dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Kaliteli visco elastik materyalden imal edilmesi, hijyen konusunda avantaj sağlaması, estetik bir görünüme sahip olması ve karyolanıza uygun boyut seçeneklerinin bulunması visco yatak seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Yataklar uzun yıllar boyunca kullanılan ürünler olduğu için hijyen ve temizlik konularında avantaj sağlamaları gerekir.

Üzerinde uyuduğumuz ve dolayısıyla sağlığımız açısından büyük önem taşıyan yatakların hem hijyenik hem de kolay temizlenebilir bir yapıya sahip olması da şarttır. Visco yatakların açık hücreli havadar yapısı mantar, küf, bakteri ve kötü koku oluşumuna yol açmaz. Buna rağmen yatak yüzeyinin düzenli aralıklar temizlenmesi de ayrıca gereklidir. Yatak silmekle uğraşmak istemiyor ve bu konuda pratik bir çözüm arıyorsanız özel pedini kolayca çıkarıp makinede yıkayabileceğiniz İstikbal Viscofleks Yatak modelini tercih edebilirsiniz.

Kimler Visco Yatak Tercih Etmelidir?

Özel yapısı sayesinde ekstra konfor ve rahatlık sunan visco yatakların kimler için uygun olduğunu maddeler halinde şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Bel, boyun ve sırt ağrılarından muzdarip olanlar: Visco yataklar vücudun şeklini alan benzersiz bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde omurganın doğal şeklinde hizalanmasını sağlayarak bel, boyun ve sırt ağrılarını azaltmada yardımcı olabilir.
  • Fazla kilolarından şikayetçi olanlar: Visco yataklar vücudun ağırlığını eşit oranda dağıtarak uyku esnasında oluşan bölgesel basıncı azaltır. Böylelikle kan dolaşımını rahatlatarak konforlu bir uyku deneyimi yaşamaya olanak tanır.
  • Terleme sorunu olanlar: Visco yatakların hava sirkülasyonu sağlayan delikli ve hücreli yapısı gece uyurken yaşanan terleme sorununun önüne geçebilir. Sıcak uyumak isteyenler: Visco yataklarda ısıyı emerek yansıtma özelliği bulunur. Böylelikle uyurken vücuttan yayılan ısıyı absorbe ederek geri yansıtır ve soğuk kış aylarında bile sıcacık bir şekilde uyumayı sağlar.
  • Farklı uyku pozisyonlarına sahip olanlar: Visco yatakların vücudu saran ve farklı noktalardan destekleyen yapısı her türlü uyku pozisyonu için uygundur. Sırt üstü, yüz üstü ya da yana doğru yatıldığında boşlukları doldurarak rahatlık sunar.
  • Deliksiz bir uyku çekmek isteyenler: Gece sıklıkla uyanmanın nedenlerinden biri de yatakta sürekli olarak dönmektir. Visco yataklar uyurken hareketi kısıtlayarak uyku pozisyonunu korumayı sağlar. Böylelikle sağa sola dönmeden deliksiz bir uyku deneyimi yaşamaya imkan verir.
  • İki kişi uyuyanlar: Çift kişilik yatakların yarattığı en büyük problem eşlerden birinin hareket ederek diğerini uyandırmasıdır. Visco yatakların hareket kısıtlama özelliği burada da devreye girerek bu soruna çözüm sunabilir. Aynı zamanda visco yataklar süngerimsi yapılarından dolayı herhangi bir harekette sarsılmaz. Böylece uyurken gerçekleşen sağa ya da sola dönme gibi hareketler yatakta uyuyan diğer kişi tarafından hissedilmez.
  • Hijyene önem verenler: Yataklarda nemden kaynaklı mantar, bakteri, küf ve kötü koku oluşumu gibi istenmeyen durumlar ile karşılaşabilmek mümkündür. Visco yatakların hava sirkülasyonuna izin veren delikli yapısı bu gibi sağlığa zararlı oluşumların önüne geçmeye yardımcı olarak hijyen sağlar.

2023 İstikbal Visco Yatak Modelleri

Yatak ve uyku ürünleri denince herkesin aklına gelen ilk marka olan İstikbal tasarladığı visco yatak modelleriyle de benzersiz bir konfor ve rahatlık sunar. İstikbal 2023 Visco Yatak Modelleri kaliteli visco elastik materyali, vücudu destekleyen formu ve hayatı kolaylaştıran özellikleri ile ihtiyaç ve beklentileri eksiksiz bir şekilde karşılar.

Megacell, HR, Hybrid ve Visco gibi farklı sünger çeşitlerinin bir arada kullanılmasıyla benzersiz bir yapıya kavuşan İstikbal Visco Yatak Modelleri konfor standartlarının zirvesinde yer alır. Çift kişilik ve tek kişilik olmak üzere farklı ebat seçenekleri de bulunan visco yatak modelleri, kolay ve pratik bir şekilde çıkarılıp makinede yıkanabilen özel kılıfıyla da sağlıklı ve hijyenik bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.

Önemli Bilgi

Bu yazıdaki bilgiler genel amaçlı olup, sadece internet kaynaklarından elde edilen bilgilerle yazılmıştır. Kişisel sağlık durumunuzla ilgili kesin ve güvenilir bilgiler almak için lütfen bir sağlık profesyoneli veya doktora danışınız. Bu yazı, genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve bireysel durumunuzla ilgili özel tavsiyeler içermemektedir. Sağlık konularında her zaman uzman bir doktordan tavsiye almanız, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmanız için en iyi yoldur.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.