09-02-2024 09:00:47
Çocuk Odası Modelleri ve Dekorasyon

Çocuk Odası Modelleri ve Dekorasyon Fikirleri

Genellikle çocukların cinsiyetleri baz alınarak hazırlanan çocuk odası dekorasyonunda bazı hatalar yapılabilir. Bu hatalara düşmemek ve sürekli oda dekorasyonunu değiştirmemek adına öncelikle çocuk odası dizaynı hakkında küçük bir bilgilendirme yapmak gerekir. Dikkat edilmesi gereken ana hatları öğrendikten sonra son yılların en dikkat çeken çocuk odası modellerine bir göz atılabilir.

Çocuk Odası Dekorasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evin her odası kadar önemli olan çocuk odaları özellikle ilk defa ebeveyn olacakları fazlasıyla heyecanlandırır. Bebek odasıyla başlayan bu süreç birkaç yıl sonra çocuk odası heyecanına dönüşür. Sizlerde bu tarz bir heyecan yaşıyorsanız çocuk odası dekorasyon fikirlerini incelemeden önce bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Burada belirtilen önemli adımlar hayalinizdeki çocuk odasının dizayn edilmesinde size rehber niteliğinde olacaktır. Buna göre kız ya da erkek çocuk fark etmeksizin çocuk odası dekorasyonunda şunlara dikkat etmelisiniz:

Çocuk Odası Modelleri ve Dekorasyon Çocuk Odası Modelleri ve Dekorasyon

1. Oda Renginin Dikkatli Seçilmesi

Çocuk odası dekorasyonunda en çok sorun yaşanan alanlardan biri oda duvarlarının rengidir. Çoğu zaman kararsız kalan ebeveynleri bu alanları kendi zevklerine göre boyayabiliyor. Lakin eğer çocuğunuz renkler konusunda heyecanlı ise onun da fikrini almanız önerilir. Kendisi için inşa edilen bir alanda fikirlerine değer verilmesi çocuğun odasını benimsemesini kolaylaştıracaktır.

Bildiğiniz gibi çocuklar genellikle ebeveynlerle uyumayı sever. Küçük çocukların kendi odasında uyumaya başlayabilmesi için sevdiği bir odasının olması önem taşır. Elbette bu durum komple seçimi onlara bırakacağınız anlamına gelmiyor. Bu noktada duvar rengi seçerken sizin belirlediğiniz alternatifler arasından seçim yapmasına izin verebilirsiniz.

2. Eğlenceli Mobilya Çeşitlerine Yönelin

Çocuk odası dekorasyon fikirlerinde birbirinden eğlenceli mobilya çeşitlerini görebilirsiniz. Bu tarz mobilyalar çocukların ilgisini çeken türler arasından seçilebilir. Çoğu anne baba ergenlik dönemine karar bu odayı değiştirmek istemediği için standart mobilyalara yönelmeyi tercih eder. Ancak çocukların odasında vakit geçirmeyi sevmesi için fikirlerine önem verilmesi gerekir. Örneğin kendi tarzını oluşturmak isteyen çocuklarınız için Fly Genç Odası Takımı gibi modeller seçilebilir. Bu ürünler ilerleyen yaşlarda çalışma masası gibi eklentilerle genç odasına da çevrilebilir.

Öte yandan sadece yatak değil komodin, şifonyer, sehpa gibi eşyalarda da renkli seçimler yapılabilir. Kız çocukları için aynalı ürünler de oldukça ilgi çekici olacaktır. Böyle eğlenceli mobilyaları odanın rengine uygun olarak seçebilirsiniz. Ancak mobilya seçerken odanın genel ebatlarını da göz önünde bulundurmak gerekir.

3. Halı Seçimi Sanıldığından Daha Önemli!

Çocuk odası dekorasyonunda birçok kişinin dikkatinden kaçan en önemli detay halıdır. Birbirinden kaliteli mobilyaları aldıktan sonra sanki halı önemsizmiş gibi gelebilir. Ancak hareketiyle baş döndüren çocukların odalarındaki halıların diğer halılardan daha önemli olduğu unutulmamalıdır. Asla kayma yapmayan dokularıyla ön plana çıkan halılara yönelmek gerekir. Aynı zamanda oyun, etkinlik gibi daha birçok aktivite bu halıların üzerinde olacağı için antibakteriyel özelliği olmasına dikkat etmek gerekir. Toz, tüy gibi istenmeyen durumlara sebep olmayacak kaliteli çocuk odası halıları arasından seçim yapılmalıdır. Bu halılar zaten çocuk odası için seçildiği için beyaz ya da krem gibi çok açık renklere odaklanmamak gerekir. Diğer oda halılarından daha kısa sürelerde kirleneceği için renk seçiminde desenli ya da çizgi film kahramanlı modeller tercih edilebilir. Eğer düz renkli ürün seçilecekse kolay temizlenebilen halılar tercih edilebilir.

4. Depolama Alanlarında İşlevselliği Ön Planda Tutun

Çocuk odalarında en çok kullanılan mobilyalar arasında depolama ürünleri yer alır. Oyuncak, kitap, eğitim setleri gibi daha birçok detayı depolayacak bu alanlar için işlevsellik ön planda tutulmalıdır. Çocuğunuz büyüdükçe ve oyuncak sayısı artacağından depolama alanlarının önemi ön plana çıkar. Bu nedenle çok gözlü, kullanışlı ve dayanıklı ürün grupları tercih edebilirsiniz. Bu konuda garantili, dayanıklı ve kullanışlı ürünler üreten İstikbal’in Fly Şifonyer gibi kullanışlı ürünlerine bir göz atabilirsiniz.

Zaman içerisinde çocuğunuzun kıyafetleri de çoğalacağı için kullanışlı komodin çeşitlerine de yönelmeniz gerekecek. Özellikle dekoratif objeler için bir ihtiyaç haline gelen böyle mobilyalarda çocuğunuzun cinsiyetini gözeterek seçim yapabilirsiniz.

5. Aksesuar Seçimiyle Odaya Hayat Verin!

Çocuk odası dekorasyonunda aksesuar olmasına gerek yok diye düşünebilirsiniz. Ancak bu odalarda aksesuar seçiminde dikkatli olunduğu sürece sorun yoktur. El örgüsü yastıklar, oyun alanında kullanılan ve çocuklara zarar vermeyen aksesuarlarla oda dekorasyonu zenginleştirilebilir. Duvarlar çerçeve kullanımı yerine ipli veya ışıklı fotoğraf ipleriyle süslenebilir. Hatta bu alanlara çocuklarınızın farklı zamanlarına ait fotoğraflarını asarak şıklık oluşturabilirsiniz. Mary Puf gibi yere yakın puflarla etkinlik alanlarına farklı bir hava katabilirsiniz. Oyun alanı isteniyorsa zemini kaplayan minderler, resim çizebilmek için portatif yazı tahtaları kullanabilirsiniz.

6. Eğlence Alanlarını İhmal Etmeyin

Çocuk odaları için mutlaka bir köşenin eğlence alanına ayrılması gerekir. Etkinlik ve oyun için tercih edilecek bu alanlarda oyun havuzu, bebek evleri, etkinlik masası gibi ürünler yer alabilir. Hatta bu alanı daha eğlenceli hale getirmek için sadece o köşeyi rengarenk boyayarak odanın hareketlenmesi de sağlanabilir. Böylece ders çalışmak istemeyen çocuklarınız için eşsiz bir alan oluşturabilirsiniz. Odasına gitmek isteyemeyen çocuklarınızı bu tarz eğlence alanlarıyla kendi odasına gitmeye davet edebilirsiniz.

En Trend Çocuk Odası Modelleri

Çocuk odası modelleri arasından seçim yaparken odanın genel dekorasyonunu dikkate alabileceğiniz gibi çocuğun cinsiyetini de göz önünde bulundurmalısınız. Buna göre günümüzde en trend çocuk odası dekorasyonu kendi arasında 4 ana grupta ele alınır. Sizlerde bu fikirlerden destek alarak çocuklarınız için eşsiz çocuk odası dekorasyonunu elde edebilirsiniz.

Çocuk Odası Modelleri ve Dekorasyon Çocuk Odası Modelleri ve Dekorasyon

1. Kız Çocuk Odası Dekorasyonu

Kız çocuk odası dekorasyonu diğer odalardan çok daha kolaydır. Renkli, eğlenceli ve cıvıl cıvıl ortam seven kız çocukları için birbirinden özel çocuk odası mobilyaları bulunur. Çocuğunuzun ilgi alanına ve sevdiği renklere göre seçebileceğiniz bu mobilyaları takım olarak alabileceğiniz gibi tekli parçalarla da tamamlayabilirsiniz. Son günlerde her kız çocuğunun yoğun ilgi gösterdiği çocuk odası mobilyaları arasında Emily Genç Odası Takımı üst sıralara yerleşiyor.

Zarif, şık ve modası geçmeyen ürünlerin bir araya getirilmesiyle oluşan bu tarz zamansız parçalarla kız çocuklarınıza unutulmaz bir oda dekoru hediye edebilirsiniz. Bu tarz soft renklerin kullanıldığı kız çocuk odaları ergenlik döneminin sonuna kadar kullanılabilir. Kız çocuklarının ilgisini çeken aynalı dekoratif ürünlerle de oda dekoruna katkı sağlanabilir. Şifonyer ya da komodin eklentileriyle sunulan aynalı modelleri de yakında inceleyebilirsiniz.

Kız çocuk odalarında en çok kullanılan dekoratif ürünler arasında boy aynaları yer aldığı için bir alana bu tarz ürünler yerleştirilebilir. Eğer çocuğunuz süslenmeye meraklı ise hoşuna gidecektir. Ancak seçim yapılacak ayna konusunda duvara monte ya da hareket etmeyen mobilyalar arasından tercih yapılmalıdır. Gelişim çağında oldukça hareketli olan çocuklarınıza zarar getirmeyecek dekoratif ürünlerle çocuk odalarını dekore etmek gerekir.

2. Erkek Çocuk Odası Dekorasyonu

Erkek çocuk odası için tercih edilen oda dekorasyonunda tercih edilen ürün grupları genellikle kahve, sarı, mavi, yeşil gibi canlı renklerden oluşur. Çocukların sevdiği kahramanlarla hazırlanan bu tarz mobilyalar yatak, dolap, şifonyer, komodin ve işlevsel depolama alanlarıyla tamamlanır. Sizlerde erkek çocuk odası için dekorasyon fikirlerine yoğunlaşıyorsanız seçim yapmadan önce tercih edeceğiniz ürünleri çocuklarınıza göstermeniz önerilir. Onların yaşam alanı olacağı için mutlaka seçimde etkili olmalarını sağlamak önemlidir.

Okul çağındaki erkek çocuklar için İstikbal garantisiyle sunulan Molly Genç Odası Takımı gibi modern ve renkli tasarımlar erkek çocukların ilgisini çekebilir. Eğer uzun yıllar severek kullanılacak çocuk odası takımları arıyorsanız bu tarz mobilyalara bir göz atabilirsiniz. Öte yandan ayak kısmı sabit ürün çeşitlerine odaklanılabilir. Daha klasik tasarımlarla hazırlanan erkek çocuk odası mobilyaları zamansız olduğu için uzun yıllar sorunsuz kullanılabilir.

3. İki Ya Da Daha Fazla Çocuk İçin Oda Dekorasyonu

İki ya da daha fazla çocuk için hazırlanan oda dekorasyonunda alanın genel boyutları önemlidir. Söz konusu çocuk odası büyük ebatlara sahipse oda için ayrı ayrı yataklar almak daha mantıklı olacaktır. Lakin alan dar ise ve etkinlik, çalışma gibi ek alanlara yer kalmıyorsa ranzalı çocuk odası mobilyaları incelenebilir. 

Birleştirerek oda alanından daha yüksek verim alabileceğiniz ranzalı modeller dışında çekmeceli yataklarda yönelmek mümkündür. Böyle yatak çeşitleri oda dağınıklığının da önüne geçebilir. Eğer oda dekorasyonunda ranza gibi yüksek yataklar yerine daha alçak seçenekler arıyorsanız yavrulu yataklar daha işlevsel olacaktır. Standart yatak karyolasının alt kısmında yer alan böyle yatak çeşitleri kullanıldıktan sonra kapatılarak odanın derli toplu kullanılmasında etkili olur.

Eğer birden fazla çocuk için aynı odayı dekore ediyorsanız tercih edilecek mobilyalarda daha büyük ebatlı olanlara yönelebilirsiniz. Örneğin dolap için iki ayrı seçenek yerine üç ya da dört kapaklı büyük ürünler ele alınabilir. Yine iki ve daha fazla çocuk odası için seçilen en ideal dolap çeşitleri arasında Lauren 4 Kapaklı Dolap gibi mobilyalara rastlanır. Böylece ek ürünler yerine fazla depolama alanı oluşturulabilir.

4. Cinsiyetsiz Çocuk Odası Dekorasyonu

Cinsiyetsiz çocuk odası olarak hazırlanan bir diğer adı nötr çocuk odası olan alanlarda tahmin edileceği üzere her çocuğa hitap eden seçenekler değerlendirilir. Cinsiyet ayrımı yapmak istemeyen ya da ilerleyen süreçlerde olası kardeşlerde de kullanılabilecek nötr çocuk odası dekorasyonunda beyaz, krem, sarı, yeşil, turuncu gibi ortak renkler kullanılır. Seçilen çocuk odası mobilyaları cinsiyete hitap etmek gerine genel oda dekoruna uyum sağlar. Örneğin Hera Genç Odası Takımı gibi soft renklerle hazırlanan ürünler cinsiyetsiz çocuk odalarında tercih edilebilir.

Hem kız hem de erkek çocuklara hitap eden böyle oda dekorasyonları ilerleyen süreçlerde dekorasyon değişikliğini de ortadan kaldırır. Ergenlik dönemlerinde sıkça değişikliğe uğrayan genç odası grupları içinde de yer aldığı için kullanışlı ürünlerdendir. Bu tarz soft renklerin kullanıldığı çocuk odası dekorasyonunda duvar ve halı rengi de soft seçenekler üzerinden değerlendirilebilir.

Öte yandan duvar kâğıdı, ekstra aksesuarlar ve mobilyalarda böyle çocuk odası dekorasyonlarına hareket katılabilir. Hasır sebepler, okuma alanı, etkinlik alanı gibi özel kısımlarda renk geçişleriyle soft dekorasyon canlandırılabilir.

Bu içeriği paylaş:
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.