06-02-2024 08:53:30
İskandinav Tarz Dekorasyon

Trend Ev Dekorasyon Stilleri: İskandinav Tarz

Son yılların popüler stillerinden İskandinav tarzı, sade ve şık tasarımıyla öne çıkar. Kişisel dokunuşların olduğu, sıcak hava oluşturan bu tarz, yaşam alanlarına ferahlık kazandırır. 1950’lerde İskandinav ülkeleri arasında başlayan akım, artık dünya çapında sıklıkla kullanılan bir stildir. Minimal, doğayla bütünleşmiş alanların oluşturulduğu stilde; mobilyadan aksesuara, aydınlatmadan halıya kadar her detay düşünülür. “İskandinav tarz nedir, vazgeçilmez unsurları nelerdir?” gibi konu başlıklarını sizler için bir araya getirdik.

İskandinav Tarz Nedir?

İskandinav tarzı dekorasyon; 1950’li yıllarda Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve İzlanda’da gelişmiştir. Bu tasarım hareketinin doğuşu coğrafi koşullardır. Soğuk ülkeler olması ev dekorasyonunda sıcaklığı ortaya çıkarır. Uzun geceler ve kış mevsimine hâkim İskandinav ülkelerinde yaşayanlar günün büyük çoğunluğunu karanlıkta geçirir. Bu da dekorasyon stiliyle yaşam alanlarının aydınlık olmasını, büyük camlar ile de doğal ışıktan en iyi şekilde faydalanmayı getirmiştir.

Doğayla bütünleşik yaşama felsefesi İskandinav mimarisi için kullanılan malzemeleri organik hale getirmiştir. Ayrıca sadeliğiyle öne çıkan tarzda rahatlık ve işlevsellik de önemlidir. Yaşayanın konforunu olumsuz etkileyecek hiçbir eşyaya yer yoktur, huzurlu ortam oluşturmak önceliklidir. Verimli olmak, minimalist çizgilerin dışına çıkmamak, estetik görünümden ödün vermemek ev dekorasyonlarındaki kriterlerdir.

İskandinav Tarzın Zaman İçerisinde Gelişimi

1950’lerde ortaya çıksa da aslında 1940’lı yıllarda başlamıştır. 1950’li yıllarda tanınmaya ve yaygınlaşmaya başlayan bu yeni akım; İskandinav ülkelerinden çıkmış, diğer ülkelerde tanınmıştır. Özellikle ABD’de de ilgi çeken İskandinav evleri, daha sonrasında diğer ülkelerce sıkı takip edilmiştir. 1960-80’li yıllarda trendler arasında pek yer almasa da 2000’li yılların başlarında eski popülaritesine kavuşmuş, yaşam alanlarında tekrardan tercih edilir hale gelmiştir. Günümüzde artık İskandinav tarzı mobilya çeşitleriyle yaşam alanlarının sanat eserine dönüştüğünü görmek mümkündür.

İskandinav Ev Tarzının Temel Parçaları

Ferah alan sunan İskandinav tarzının kendine has detayları vardır. Renk, mobilya, halı, aksesuar, aydınlatma gibi detaylar İskandinav ev dekorasyonu stilini ortaya çıkarır. Sade, minimalist, doğal ortamlar oluşturarak stili ortaya çıkarmak için kullanılan bazı önemli detayları şöyle sıralayabiliriz.

Pastel Renkler

Stilin rengini açık renkler oluşturur. Özellikle beyaz, bu tarzda en sık karşımıza çıkan renktir. İskandinav evlerinin çok fazla gün ışığı almaması, bu yüzden de aydınlık, iç açıcı ortam oluşturmak için kullanılan beyaz, duvarlarda sıklıkla tercih edilir. İskandinav tarzı koltuk takımlarına genellikle açık renk hâkimdir. Işığı en iyi şekilde yansıtan pastel tonlarının yanı sıra tüm alan aynı renk tasarlanmayacağı için gri, yeşil, sarı gibi natürel tonlar İskandinav halı, aksesuar gibi detaylarda mevcuttur. Pastel mavi de bu tarzda görülen ara renklerden biridir. Ahşap ve beyazla kusursuz uyumu nedeniyle tasarımcıların başvurduğu renkler arasındadır..

Sadelikle Gelen Zariflik

Dikkat çeken, başlıca unsurlardan biri sadeliktir. Tarzla bütünleşen sadelik, yaşam alanlarına zarifliği getirir. Evlerin çok büyük olmaması sebebiyle sadelik ön plana çıkmış, karmaşadan uzak durulmuştur. Düzenli, sade, bir o kadar da modern tasarımlarda çok fazla detay yer almaz. Gerektiği kadar mobilya alınır, işe yaramayan mobilya tercih edilmez. Bu yüzden İskandinav yataklı kanepe gibi işlevsel ürünlere başvurulur. Dolaplar, raflar, bazalı yataklar sıklıkla kullanımına başvurulan mobilya çeşitleri arasındadır.

Ahşabın Sıcaklığı

Genellikle ahşap yer döşemesi kullanılır. Özellikle açık renk ahşap; ortamı aydınlatmak, ferahlık kazandırmak için tercih edilir. Çok uzun, geniş halılar serilmez. Ortam ambiyansını sağlayan yer döşemesinin kapanmaması için yazın renkli İskandinav kilim, kışın ise hayvan postu görünümlü halı modelleri serilir.

Yaşam alanlarına sıcaklık katmak, doğal malzeme olması sebebiyle natürel konsepte uyum sağlamak konusunda kusursuz bir detay olan ahşap, mobilya ayrıntılarında da karşımıza çıkar. İskandinav yemek masası takımını ahşap seçilerek açık renk mobilya ve duvarlarla salonlarda istenilen ahenk yakalanabilir. Kayın, dişbudak, çam, huç ağaçlarından üretilmiş dekor ürünleri, mobilyalarla ortamın sıcaklığı dengelenebilir.

Doğallığı Tamamlayan Detaylar

Doğallık her detayda düşünülür. Döşemelik kumaşlardan ev tekstiline kadar birçok noktada keten, pamuk, yün, doğal lif, kürk kullanılır. Doğal malzeme olması sebebiyle konfor da sağlayan bu parçalarda genellikle çizgiler, ekoseler gibi tasarımlar görülür. Minder, kırlent gibi ev tekstili ürünlerine bu çizgilerle hareket katılır. Hasır ise yine sıklıkla başvurulan detaydır. Hasır sepetlerle ortamın sıcaklığına katkıda bulunulurken depolama alanı da sağlanır.

İşlevsel ve Sade Mobilyalar

Düz çizgiler, ahşap ve açık renkler tasarımlarda kullanılır. Karmaşadan uzak, basit, modern çizgilere sahip İskandinav koltuk modelleri, ortamın havasını değiştirdiği gibi işlevselliğiyle ön plana çıkar. Koltuk tasarımlarında doğal, pastel tonlarda kumaşlar yer alırken ayaklarda ahşap tercih edilir. Böylelikle salon veya oturma odası gibi alanlarda oluşturulan havaya uyum sağlanır. Hem işlevselliği hem de dekorasyona uygun diğer mobilya çeşitleri arasında raflar yer alır. Kontrast oluşturulurken depolama alanı olarak kullanılarak fonksiyonellik kazanır.

Aydınlık Ortamlar

Işığın yaşam kaynağı olması aydınlatmayı önemli hale getirir. Beyaz, açık renklerle ortamın daha aydınlık görülmesi sağlanırken aydınlatma ürünlerine de ayrıca yer verilir. Abajur, mum, sarkıt lambayla ortam aydınlatılır. Mum, şamdan kullanımı aydınlık sağlamakla kalmayıp çevrenin romantik havaya bürünmesine de yardımcı olur.

Çok fazla gün ışığı almayan İskandinav evlerinde büyük cam yer alırken perdeye pek başvurulmaz. Kullanımı gerekli alanlarda ise en az seviyede tutulur, gün ışığının içeriye girmesi sağlanır. Perdenin gerekli olduğu alanlarda ince keten, beyaz tül perdeler vardır.

Tamamlayıcı Unsurlar

İskandinav mobilya, halı, duvar, döşeme gibi dekorasyonunun önemli parçalarına karar verdikten sonra aksesuarlarla etkili dokunuşlar yapılır. Kaktüs, yeşil yapraklı bitkiler, tüyler, çiçekler evlerde görülen detaylardır. İskandinav kanepe üzerine atılacak örme battaniyeler hissedilmesi gereken sıcaklığı sağlayan detaylar arasındadır. Soyut tablo çalışmaları veya ayna ortamda kullanılan diğer renklere uygun şekilde tercih edilebilecek diğer ürünlerdir. Metal çerçeveler duvara asılabilirken yine metal ya da çok kalın kalmayan İskandinav orta sehpa tasarımları oturma odalarında seçilebilir.

İskandinav Tarz Neden Tercih Ediliyor?

Sadelik ve minimalist olması tercih edilme sebepleri arasında ilk sıralardadır. Günümüz trendleri arasında yer alması daha popüler hale getirse de aslında verdiği sadelikle gelen huzur, karmaşadan uzak, dağınıklığa yer olmayışı uygulanma sebebidir. Her alanda etkisi görülen bu anlayışı öne çıkaran bir diğer özellikle ise erişilebilir olmasıdır. Düşük maliyetle oluşturulması tarzın ilgi çekmesine neden olur. Çok fazla mobilya almayarak, detaylar yerine işlevselliğe önem vermekle istenilen tarz yansıtılabilir. İskandinav koltuk takımı alarak rahatlık sağlanırken etkili yeniliklere de kapı açılır. Huzurlu, sıcak, keyifli zamanların geçirileceği oturma odalarında, fazla eşya bunaltmadığı gibi seçilen doğal materyallerle sağlıklı ortam oluşturulur. Dekorasyonda renk uyumunu sağlayamayan ya da bununla uğraşmak istemeyenlerin tercihi İskandinav mobilya olur. Açık renklerin hâkim olduğu, diğer pastel tonların uyum sağladığı bu tarzda yanlış kararlar vermek pek mümkün olmaz. Çünkü ana renkleri bellidir, uyumu tartışmasızdır.

İskandinav Tarzının Hayatınıza Etkileri

1950’lerden beri hayatın bir parçası olup mimari tasarımlarında kullanılmaktan vazgeçilmeyen tarzın kişiye olumlu etkileri vardır. Huzurlu ve rahat hissetmenin yanı sıra hissedilen etkileri şöyle sıralanabilir:

  • · Dağınıklık, karmaşa, ihtişamdan uzak olması rahat yaşam alanı oluşturur.
  • · Tüm materyallerin ahşap/organik materyallerden yapılması sağlığıyla hijyeni beraberinde getirir. Özellikle alerjisi olanlar tarafından tercih edilen önemli unsurdur.
  • · Evler daha dinamik, taze görünür. Bu da yaşam alanlarında dinginliği, huzuru yakalamaya yardımcı olur.
  • · Perdenin az olması, gün ışığının içeri girmesini sağlar, sağlığı önemli ölçüde etkiler. Doğal ışıkla aydınlık ortamlar gün içerisinde mutluluğa da katkıda bulunur.
  • · Aşırı tüketiciliğe karşı olan tarzla çevrecilik sağlanır, iyi yaşama hedeflenir. Alınacak olan mobilyalar kaliteli, uzun ömürlü olur. Böylelikle aşırı tüketim önlenir, fazlalığa izin verilmez.
  • · Çevrecilik anlayışını sağlayan bir diğer etmen doğal malzemelerin kullanımıdır. Geri dönüşüm sağlanırken minimum eşyaya yer verilir.
  • · Yaşam dengesinin sağlandığı tarzla hayatı basit yaşamak gerektiği felsefesi sağlanır.
Bu içeriği paylaş:
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.